Gazdaság
Szijjártó Péter sajtótájékoztatója

„Példátlan, botrányos, már a látszatra sem adnak” – Szijjártónál kiverte a biztosítékot az EU

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 02. 24. 15:55

A külgazdasági és külügyminiszter hivatalosan is tiltakozott levélben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjénél, Federica Mogherininél, amiért az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalásokon közös uniós álláspontként adtak elő egy olyat, amelyről nincs konszenzus a 28 tagállam között.
Korábban a témában:

Szijjártó Péter szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: példátlan, botrányos esetről van szó, Magyarország várja Federica Mogherini intézkedését, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő, és várja a magyarázatot, miként állhatott elő ez a helyzet.

A miniszter kiemelte, teljesen mindegy, mekkora nyomás nehezedik Magyarországra, a magyar álláspont nem változik, az ország megvédi déli határát, a kerítés marad, Magyarországra nem jöhet be illegális bevándorló, és csak a magyarok biztonsága számít.

Mint mondta, azzal, hogy megkezdődött a tárgyalássorozat az ENSZ migrációs csomagjáról, nőtt a nemzetközi nyomás Magyarországra, hogy változtasson a migrációval kapcsolatos álláspontján.

Mivel az ENSZ migrációs csomagjának alapjavaslata ellentétes a magyar érdekekkel, korábban felmerült, hogy Magyarország kilépjen a tárgyalássorozatból, de a visegrádi partnerekkel folytatott konzultáció után az a döntés született, hogy marad, és megpróbál változtatni a migrációs csomagon

– emlékeztetett.

Szijjártó Péter véleménye szerint a nyomás növelésével egyes nagy nemzetközi szereplők már a látszatra sem adnak.

A héten az EU az alapvető európai jogszabályokat és az európai szerződések rendelkezéseit megsértve Magyarországra akarta erőltetni az európai álláspontot, az unió ki akarta erőszakolni, hogy legyen közös uniós álláspont a migrációs csomagról – mondta.

Kifejtette, az európai rendelkezések szerint az EU csak akkor képviselhet közös álláspontot nemzetközi kérdésekben, ha arról mind a 28 tagállam azonosan vélekedik, nem elég a többség. Ennek ellenére az EU New York-i delegációjának vezetője az unió nevében ismertette az álláspontját, utána pedig nyomást akart gyakorolni a magyar kormányt képviselő diplomatára, hogy ne fejtse ki álláspontját.

A külügyminiszter szerint ez bizonyíték arra, hogy az EU semmitől sem riad vissza, hogy Magyarországra erőltesse a bevándorlási politikáját. Ráadásul csak a március 19-ei külügyminiszteri tanácsülés napirendjére tűzték az uniós álláspont megvitatását, miközben már most előadták – tette hozzá.

Elmondta: március 12-én, a következő tárgyalási fordulón ő képviseli az ENSZ-ben a magyar kormány álláspontját.Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Emmanuel Macron francia elnök nemzeti konzultációt javasolt európai polgárokkal az EU jövőjét érintő kérdésekről, Szijjártó Péter elmondta: ha van kormány Európában, amely büszke lehet arra, hogy kikéri az emberek véleményét, akkor az a magyar kormány.

Úgy látja, a francia államfő által felvázolt konzultációról nem lehet tudni semmi konkrétat.

Ha viszont Macron azt akarja, hogy Európában adóharmonizáció legyen, az Magyarországon brutális adóemeléssel járna, ezért nem támogatják az ilyen törekvéseit

– közölte.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.