Gazdaság
Budapest, 2018. február 12.
Az április 8-ai országgyűlési választás értesítőit szortírozzák a Magyar Posta Teréz körúti hivatalában 2018. február 12-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbánék alatt adták a postának a választási értesítők kihordását

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 02. 23. 11:27

Korábban a témában:

Egy postás olvasónknak tűnt fel, hogy idén nekik kell kihordaniuk a választási értesítőket is. Ráadásul pluszpénzt nem lengetett be nekik a cég ezért, ugyanúgy, ahogy az Erzsébet-utalványok kihordásáért sem kaptak már a tavalyi év végén.

Budapest, 2017. december 7.
Erzsébet-utalványt kézbesít egy postás egy XIII. kerületi nyugdíjas lakosnak Budapesten 2017. december 7-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Beintett a posta: idén nincs pluszpénz az Erzsébet-utalványok kihordásáért
Az állami cég mindezt azzal magyarázza, hogy más a kihordás ütemezése, mint tavaly.

Harminc éve van a szakmában, és úgy emlékezett rá, hogy az előző választás alkalmával, 2014-ben még nem a postásoknak kellett kihordaniuk a választási értesítőket. Kiderült azonban, hogy tévedett. De nem sokat.

Orbánék alatt adták a postának a megbízást

A választási eljárásról szóló törvény szerint a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja azt a választópolgárt, aki legkésőbb a szavazás napját megelőző 58. napon a szavazóköri névjegyzékben szerepel. A Magyar Postától megtudtuk, hogy kézbesítőik 2014 óta hordják ki a választási értesítőket – a Nemzeti Választási Iroda megbízásából. Vagyis az Orbán-kormány alatt jutott a posta ehhez a megbízáshoz.

A posta válaszából az is kiderült, hogy ezt megelőzően a helyi választási iroda döntésén alapult, ki kézbesítette az értesítőket, de akkor is jelentős részét a postások vitték el a választópolgárokhoz. Úgy látszik, a mi postásunk körzetében nem így lehetett.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon milyen áron vállalta a posta a kézbesítést, volt-e kedvezmény. Azt írták, hogy a Magyar Posta Általános Szerződési Feltételeiben meghatározott díjon kézbesítik, egyedi díjkedvezményben nem részesül a Nemzeti Választási Iroda (NVI). A kedvezmény nélküli sávos díjszabást az NVI is megerősítette.

A választási értesítők kézbesítése február 12-én kezdődött és a jogszabályban meghatározott időpontig – azaz február 19-ig tartott. A Magyar Posta a feladatra felkészült, előretervezetten, ütemezetten viszik házhoz munkatársaink a küldeményeket, tették hozzá.

A posta nem cáfolta, hogy nincs ezért a munkáért pluszpénz a kézbesítőknek.

Mennyibe kerülhetett?

A választási iroda adatai szerint összesen 8 289 593 választásra jogosult személy van, közülük azonban 7 941 226-nak van magyarországi lakcíme. Hogy mennyibe kerülhetett a levelek feladása? A posta saját oldalán az általános szerződési feltételeket említi, hogy abban vannak a tömeges feladás kedvezményei, de ott nem találtuk meg az információt.

A sima levél egyébként 120 forintba kerül (nincs rá áfa), ha ennyiért vállalta volna a posta a szolgáltatást, akkor sem érte volna el az 1 milliárd forintot a feladás díja. Az NVI kérésünkre megküldte az időközben megérkezett számla végösszegét: 475 878 580 forint.

Kiemelt képünkön az április 8-ai országgyűlési választás értesítőit szortírozzák a Magyar Posta Teréz körúti hivatalában 2018. február 12-én
MTI Fotó: Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.