Gazdaság

Mészáros Lőrinc ázsiai jellegű birodalma veszélyt jelenthet a magyar gazdaságra

Meszaros-Lorinc(430x286)(1).jpg (mészáros lőrinc, )
Meszaros-Lorinc(430x286)(1).jpg (mészáros lőrinc, )
A nagy, politikai hátszelű családi konglomerátumok megérkeztek a magyar tőzsdére is Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek formájában, írja blogjában Zsiday Viktor.

Mészáros Lőrinc érdekeltségei egy hatalmasra duzzadt, politikai hátszelű családi konglomerátumból állnak, amely veszélybe sodorhatja az egész magyar gazdaságot, ha túl nagyra nő – írja Zsiday Viktor, befektetési szakember a blogján.

Az ilyen típusú konglomerátumok (chaebol) Ázsiában gyakoriak, keresztbe tulajdonlással és hitelezéssel. A vállalatforma előnye, hogy lehet hosszú távon optimalizálni. Ha viszont komoly problémák vannak az egyik vállalatnál, akkor az magával ránthatja a nyereségeseket, sőt, mivel bankok is vannak a csoportban, így az egész gazdaságra veszélyesek lehetnek.

Zsiday Viktor szerint a Mészáros-művek olyan chaebol, mint a koreai, csak nincsenek benne innovatív üzletágak és még átláthatatlanabb a tulajdonosi szerkezete, hiába ment tőzsdére. A koreai konglomerátumok vesztét az okozta, hogy túl sok hitelt vettek fel és nagy tőkeáttétellel üzemeltek, így amikor egyéb tényezők miatt recesszió alakult ki, akkor összeomlottak és egy mély gazdasági válságot eredményeztek.

Ami különlegessé teszi a Mészáros-műveket, az a magyar magántőkealap(ok) jelenléte: ezek tulajdonolják több cégben a kisebbségi vagy többségi részesedést. Ezek teljesen átláthatatlanok, mert nem nyilvános, hogy ki a tőkealap befektetési jegyeinek tulajdonosa, változását nem is kell bejelenteni, és mivel papírformátumban is lehetnek a befektetési jegyek, ezért egy egyszerű tranzakcióval, és a papírok átadásával bármikor tulajdonoscserére is sor kerülhet, anélkül, hogy valaha ezt megtudná a nagyérdemű közönség.

Jelenleg Mészáros konglomerátuma gazdaságilag még nem jelent kockázatot, de ha fennmarad a jelenlegi növekedési ütem, akkor pár év múlva veszélyesen naggyá válhatnak. A magyar gazdaság egyelőre erős, de csak a következő recesszió idején fog kiderülni, hogy mennyire válságállóak. Ha Mészárosék kellően nagyok lesznek és sok hitelt vesznek fel, akkor nagy szerepet fognak játszani a következő magyar gazdasági válságban.

Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik