Gazdaság

Már csak 2823 milliárdos a nyugdíjtartozás

A magánnyugdíjpénztári visszalépésekkel mintegy 3 ezer milliárd forint szállt vissza anno az államhoz a nyugdíjpénzekből. Az MNB 2017 első kilenc havi adata szerint tavaly szeptember végén 2826,1 milliárd forint tartozás állt fenn még ebből.

Magánnyugdíjvagyon: a 2826 milliárd forinttal csak papíron tartozik az állam
Csak könyvelés-technikai okokból tartják még nyilván.

A legfrissebb hétfői jegybanki adatokból viszont az derült ki, hogy tavaly év végén már csak 2823,1 milliárd forint tartozást tartottak nyilván. Vagyis az utolsó három hónapban 3 milliárd forinttal apadt az állomány, figyelt fel rá ismét az Mfor. A csökkenés oka, hogy az érintettek (akik nem tartották meg magánnyugdíjpénztári számlájukat) folyamatosan kerülnek nyugdíjba, és a statisztikai előírások szerint ezzel párhuzamosan kell elkönyvelni a visszavett vagyontömegben a nyugdíjba vonulókra jutó részt. Vagyis csupán egy elszámolásról van szó, a pénz soha nem fog megjelenni a nyugdíjszámlákon.

Amikor az Mfor először írt tavaly ősszel a nyilvántartott tartozásról, abból kisebb botrány lett. Az ellenzéki pártok szerint ez nyílt beismerése annak, hogy az állam tartozik az összeggel az egykori pénztártagoknak. A kormány, illetve a jegybank illetékesei viszont azt hangsúlyozzák, hogy ezt az összeget pusztán egy uniós statisztikai kötelezettség miatt kell szerepeltetni.

Matolcsy: Nincs tartozása a kormánynak a magánnyugdíjpénztári tagok felé
A majd 3 ezer milliárdos tartozás valójában egy előlegként elszámolt technikai tétel, azaz csak papíron létezik.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik