Pénzügy
Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Magánnyugdíj: még 10 évig nemigen nyerhetnek, akik maradtak

24.hu
24.hu

2017. 10. 30. 09:05

Korábban a témában:

A négyből egyetlen megmaradt magánnyugdíjpénztárnál, a Horizontnál van már lehetőség arra, hogy a nyugdíjba kerülők ne lépjenek vissza az állami rendszerbe, hanem járadékot kérjenek a pénztártól.

  • Aki visszalép az állami rendszerbe, az teljes (100 százalékos) állami nyugdíjat kap, plusz felveheti a reálhozamot és a nem kötelező befizetések összegét is.
  • Aki viszont a magánnyugdíj-járadékot választja, az az állami nyugdíj mindössze 75 százalékát kapja az első munkanapjától a 2011. szeptember 30-ig tartó időszakra, utána viszont már 100 százalékosat, plusz a járadékot.

A kérdés az, hogy kik-ki vajon melyik ellátással járhat jobban. Ennek járt utána az Azénpénzem.hu.

Számításaikból az derül ki, hogy:

  • aki a következő évben menne nyugdíjba, 40 év szolgálati idővel, az az állami nyugdíja körülbelül 80,2 százalékát kaphatná kézhez, ha manyup-tag marad.

Rosszabbul járna a példában szereplő tag, ha 45 éves szolgálati ideje lenne. Akkor az állami nyugdíja több mint ötödét bukhatná. Na de kipótolná-e a manyup-járadék, amit elveszt az állami nyugdíjnál? Különösen, hogy elég jó a hozam:

OECD: a világ élvonalába ugrott a magyar magánnyugdíjak hozama
Miközben semmivé foszlott az államosított nyugdíjvagyon.

A Horizont elnöke azt is elmondta a szakportálnak, hogy a jelenleg nyugdíjba vonulóknál a 25 százalékos állami nyugdíjcsökkentés körülbelül 35 évet érint, míg a magán-nyugdíjpénztári befizetéseik csak 12 évig keletkezhettek. Ebből következik, hogy a magán-nyugdíjpénztári járadék nekik jelenleg nem pótolhatja teljes mértékben az állami nyugdíj kieső részét. Úgy véli, mintegy 10 év múlva egyenlítődhet ki a helyzet. Vagyis akik 10 év múlva mennek nyugdíjba, azok kb. egyformán járhatnak akkor is, ha visszalépnek az állami rendszerbe, és akkor is, ha manyup-járadékot kérnek. Amit még mindenképpen figyelembe kell venni: az adatok egyénenként eltérhetnek, és a nyugdíjba vonulók lehetnek olyan élethelyzetben, amelyben felértékelődik a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások örökölhetősége.

A pénztár egyébként minden esetben tájékoztatja az érdeklődő tagokat az egyenlegük alapján igénybe vehető pénztári járadék összegéről, és egyben javasolják, hogy azt vessék össze a magán-nyugdíjpénztári tagság miatt kieső állami ellátással. Valamint a járadékkalkuláció mellett tájékoztató jelleggel a felvehető összeg is szerepel a pénztár által megküldött levélben.

Kiemelt kép: MTI, Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.