Gazdaság

Magánnyugdíjvagyon: a 2826 milliárd forinttal csak papíron tartozik az állam

Korózs Lajos szocialista képviselő nemrég a magánnyugdíj-pénztári vagyonnal támadta be Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. Kérdésének apropója, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése a mai napig feltünteti ezt a kötelezettséget. A legutóbbi adatok alapján az idén szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Korózs azt kérdezte Vargától, hogy vajon:

  • Azért tartja nyilván a jegybanki statisztika ezt az adatot, mert majd egyszer az érintettek jogot formálhatnak a pénztári befizetéseikre?
  • Ezzel ismeri el az állam, hogy tartozása áll fenn az állampolgárokkal szemben?
  • Ha előző kérdéseimre nem a válasz, akkor miért szerepel a Magyar Nemzeti Bank államháztartás pénzügyi vagyona és vagyonváltozás összetevői című kiadványában a Kötelezettségek/Egyéb tartozások/ebből: nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozás című soron 2826 milliárd forint?

A válasz Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkártól érkezett a nemzetgazdasági miniszter nevében, és lényege, hogy szó sincs arról, amit Korózs feltételezett, csupán könyveléstechnikai okokból tartják nyilván az összeget.

A magyarázat szerint a magánnyugdíj-pénztári tagságot megszüntető, a felosztókirovó jellegű, társadalombiztosítási rendszerbe átlépők a társadalombiztosítási jogdíjra szereztek jogosultságot, a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott névre szóló vagyon a társadalombiztosítási rendszerben direkt módon, névre szólóan kifizetendő összegként jogilag nem értelmezhető, az államnak ilyen visszafizetési kötelezettsége nem áll fenn. Az államnak társadalombiztosítási nyugdíjfizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek összege és esedékessége egyébként független attól, hogy a nyugdíjra jogosult volt-e magánnyugdíj-pénztári tag vagy sem. Az átlépők a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből a teljes összegű nyugellátásukat meg fogják tehát kapni.

A társadalombiztosítási nyugdíjfizetési kötelezettségen felül az államnak nincs fizetési kötelezettsége a volt magánnyugdíj-pénztári tagok részére.A volt magánnyugdíj-pénztár tagok pénztári egyéni számláját az elszámolást követően lezárták, ezeknek az adatoknak megőrzéséről a kormány gondoskodott. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vette át a visszalépett pénztártagok adatait. Az egyéni számla a biztosított után 2012 . december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó, az adóhatóságtól átvett adatokat, valamint többek között a megállapodás alapján fizetett járulék összegét tartalmazza.

A teljes összegű nyugellátásra való jogosultság mindezek alapján nem statisztikai alapon, hanem törvényi rendelkezés alapján biztosított az átlépett, volt magánnyugdíj-pénztári tagok számára is – szögezte le az államtitkár a válaszban.

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik