Gazdaság

Kósáék módosítanának a nyugdíjas szövetkezetek szabályán

24.hu
24.hu

2018. 02. 19. 12:14

Korábban a témában:

Módosítót adott be a szövetkezeti törvényhez Kósa Lajos (Fidesz), Dunai Mónika (Fidesz), Hadházy Sándor (Fidesz), Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Dr. Gulyás Gergely (Fidesz). A törvényjavaslat címe: A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvénynek a közérdekű nyugdíjas szövetkezet árbevételének tagok közötti felosztásával összefüggő módosításáról.

Lényege, hogy  a nyugdíjas szövetkezeteknél előírnák, hogy az éves nettó árbevételük legalább 85 százalékát osszák fel a tagok között személyes közreműködésük arányában.

Megnéztük, a jelenleg érvényben lévő szövetkezeti törvényben a nyugdíjas szövetkezeteknél nincs megkötés arra, hogy az árbevétel hány százalékát kellene felosztani a tagok között. Viszont az iskolaszövetkezeteknél eddig is szerepelt a 85 százalékos felosztási szabály.

A módosító javaslat indoklása szerint az európai szövetkezet (SCE) statútumáról szóló EK-rendelet kimondja, hogy az
SCE alapvető célja tagjai szükségleteinek kielégítése és/vagy azok gazdasági és/vagy szociális tevékenységeinek fejlesztése azáltal, hogy a szövetkezet tevékenységeinek a tagok kölcsönös javát kell szolgálnia oly módon, hogy valamennyi tag saját részvételének megfelelően
részesüljön az SCE tevékenységeiből. A szövetkezetekről szóló törvény azt jelenleg is tartalmazza, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagját megillető ellentételezés arányos kell hogy legyen a természetes személy tag személyes közreműködésének mértékével.

Eger, 2014. október 9.
Dolgozók az Agria Humán Közhasznú Nonprofit Kft. csarnokavató ünnepségén Egerben 2014. október 9-én. A csarnokot hatvanmillió forintból alakították ki egy volt iskola tornaterméből, a fejlesztésnek köszönhetően harminc új munkahely jött létre a zömmel megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalkozásnál.
MTI Fotó: Komka Péter
Így fogná munkára a kormány a nyugdíjasokat
A megszavazott törvény további kedvezményeket biztosít a nyugdíjas szövetkezeteknek, és biztosítékokat az idős dolgozóknak.

A nyugdíjas szövetkezetek létrehozását tavaly kezdeményezte Kósa Lajos és Harrach Péter, azzal a céllal, hogy enyhíteni lehessen a munkaerőhiányon. Azóta már több mint 100 szövetkezet jött létre, mintegy 20 ezer taggal. A kormány szerint több százezer munkavállaló térhet vissza a munkaerőpiacra a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek révén. Akár 800 ezer nyugdíjas is dolgozhat majd így, ez 250-400 milliárd forintot hozhat a konyhára.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.