Gazdaság

Kósáék módosítanának a nyugdíjas szövetkezetek szabályán

24.hu
24.hu

2018. 02. 19. 12:14

Korábban a témában:

Módosítót adott be a szövetkezeti törvényhez Kósa Lajos (Fidesz), Dunai Mónika (Fidesz), Hadházy Sándor (Fidesz), Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Dr. Gulyás Gergely (Fidesz). A törvényjavaslat címe: A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvénynek a közérdekű nyugdíjas szövetkezet árbevételének tagok közötti felosztásával összefüggő módosításáról.

Lényege, hogy  a nyugdíjas szövetkezeteknél előírnák, hogy az éves nettó árbevételük legalább 85 százalékát osszák fel a tagok között személyes közreműködésük arányában.

Megnéztük, a jelenleg érvényben lévő szövetkezeti törvényben a nyugdíjas szövetkezeteknél nincs megkötés arra, hogy az árbevétel hány százalékát kellene felosztani a tagok között. Viszont az iskolaszövetkezeteknél eddig is szerepelt a 85 százalékos felosztási szabály.

A módosító javaslat indoklása szerint az európai szövetkezet (SCE) statútumáról szóló EK-rendelet kimondja, hogy az
SCE alapvető célja tagjai szükségleteinek kielégítése és/vagy azok gazdasági és/vagy szociális tevékenységeinek fejlesztése azáltal, hogy a szövetkezet tevékenységeinek a tagok kölcsönös javát kell szolgálnia oly módon, hogy valamennyi tag saját részvételének megfelelően
részesüljön az SCE tevékenységeiből. A szövetkezetekről szóló törvény azt jelenleg is tartalmazza, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagját megillető ellentételezés arányos kell hogy legyen a természetes személy tag személyes közreműködésének mértékével.

Eger, 2014. október 9.
Dolgozók az Agria Humán Közhasznú Nonprofit Kft. csarnokavató ünnepségén Egerben 2014. október 9-én. A csarnokot hatvanmillió forintból alakították ki egy volt iskola tornaterméből, a fejlesztésnek köszönhetően harminc új munkahely jött létre a zömmel megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalkozásnál.
MTI Fotó: Komka Péter
Így fogná munkára a kormány a nyugdíjasokat
A megszavazott törvény további kedvezményeket biztosít a nyugdíjas szövetkezeteknek, és biztosítékokat az idős dolgozóknak.

A nyugdíjas szövetkezetek létrehozását tavaly kezdeményezte Kósa Lajos és Harrach Péter, azzal a céllal, hogy enyhíteni lehessen a munkaerőhiányon. Azóta már több mint 100 szövetkezet jött létre, mintegy 20 ezer taggal. A kormány szerint több százezer munkavállaló térhet vissza a munkaerőpiacra a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek révén. Akár 800 ezer nyugdíjas is dolgozhat majd így, ez 250-400 milliárd forintot hozhat a konyhára.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.