Gazdaság
Budapest, 2015. március 22.
Egy vasárnap is nyitva tartó CBA üzlet a Fény utcai piac bezárt boltjai között 2015. március 22-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A CBA is munkára fogná a nyugdíjasokat

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 07. 15:16

Szövetségük szerint hamarosan egész hálózat jöhet létre.

Jövő csütörtökön újabb nyugdíjas-szövetkezet alakul. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, harminc tagszervezetük jelezte, hogy harminc tagszervezetük komolyan gondolkodik nyugdíjas-szövetkezet létrehozásán, vagyis egész hálózat jöhet létre a szövetség segítségével.

Némethné Jankovics Györgyi azt mondta, már tárgyaltak a CBA üzletlánccal a nyugdíjasok kiközvetítéséről, ami egyelőre egyéni szinten történik, de hamarosan a szövetkezet keretei között valósulhat meg. Sok munkalehetőséget látnak az önkormányzati intézményekben, a szociális ellátásban és pedagógusok is jelezték, hogy szívesen dolgoznának napköziben, nyári táborban.

Bár jól jön a pluszjövedelem is nyugdíjasoknak, de a legnagyobb hajtóerő, hogy bebizonyítsák, még hasznosak a társadalomnak – mondta a NYOSZ elnöke.

Ma Magyarországon olyan alacsonyak a nyugdíjak, hogy sajnos nagyon sokaknak szükségük van kiegészítő jövedelemre.

Ezt már Meskó László, a Nyugdíjasok Pártja 50+ elnökségi tagja mondta. Ők is üdvözlik az újabb munkavállalási lehetőséget, de kritikusan figyelik a kezdeményezést, melynek sikere azon múlik, hogy a szövetkezeti formában megfelelő védelmet kapnak-e a munkavállalók, nem kerülnek-e kiszolgáltatott helyzetbe a nyugdíj mellett dolgozók.

Meskó László jónak tartotta volna, ha csak bizonyos jövedelem, például havi 150 ezer forint fölött kötelezték volna személyi jövedelemadó (szja) fizetésére az így munkát vállalókat. Úgy látja, ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, tömegével jelentkeznek majd munkára a nyugdíjasok.

Image: 73417181, Az Auchan áruházlánc Szentendrei úti bevásárlóközpontja Budapesten., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
A Szomszédok dolgoztatja a nyugdíjasokat
Hamarosan elindulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek.

A

Veszélyes kísérlet a nyugdíjas szövetkezetek létrehozása
A munkaerőhiány enyhítésére a kormány fontolgatja, hogy a diákszövetkezetek mintájára nyugdíjas szövetkezeteket hozna létre. Veszélyes játék ez.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.