Belföld

Decemberben kezdődik a Néprajzi Múzeum építése

Napokon belül megkezdődik a Néprajzi Múzeum építése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén, a Liget Budapest projekt keretében.

Mérföldkőhöz érkezett a beruházás – hangsúlyozta a projekt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Baán László miniszteri biztos, emlékeztetve arra, hogy a Néprajzi Múzeum 145 éves története során még soha nem kapott kifejezetten a gyűjtemény számára tervezett otthont.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója az MTI kérdésére elmondta: az épület 2020 végétől több szakaszban nyílik meg, teljes pompájában 2021 májusától fogadja a látogatókat, a gyűjtemény nagyobb része pedig az addigra a Szabolcs utcában felépülő múzeumi raktárközpontban kap helyet.

A több mint 200 milliárdos Múzeum-projekt egyébként óriási csúszásban van az eredeti, 2015-ös tervekhez képest. Baán László akkoriban azzal számolt, hogy már a 2018-as választásokra készen lesz a Magyar Zene Háza és a Pecsa helyére tervezett Nemzeti Galéria, 2019-re pedig átadhatják a Néprajzi Múzeumot.

Ehelyett eddig csak bontottak. Eltűnt a régi Közlekedési Múzeum és a Pecsa is, de a helyükön csak körbekerített munkagödrök éktelenkednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik