Gazdaság

30 százalék felett nőtt az építőipar

2017 novemberében az építőipari termelés volumene 30,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist – írta a KSH friss jelentésében. Az átlagon belül mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 29,1, az egyéb építményeké 33,9 százalékkal. Novemberhez képest azonban csökkenést észleltek.

És a részletek – 2017 novemberében az előző év azonos hónapjához képest a következőket tapasztalta a KSH:

  • Az épületek építésének 29,1 százalékos növekedése novemberben az ipari épületek mellett a lakóépületek és oktatási épületek építésének az eredménye, az egyéb építményeknél pedig 33,9 százalékos növekedés – az alacsony bázis mellett – a gyorsforgalmi utak építése, valamint vasút-felújítási munkák miatt állt elő.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 34,7, az egyéb építményeké 40,2, a speciális szaképítésé 23,8 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 11,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,4 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények közül elsősorban útépítésekre és vasútfejlesztésre kötöttek új szerződéseket.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 110,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,2, az egyéb építményeké 161,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A jelentésből még az derült ki, hogy 2017. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 28,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Kemény földet érés várható

Tavaly novemberben is folytatódott az építőipar, azon belül is az épületek építésének gyors növekedése az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest, ám az új lakásépítési engedélyek száma akár hamarosan csökkenésbe válthat, mégpedig a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt – kommentálta a KSH-gyorstájékoztató adatait a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója, Földi Tibor.

Amennyiben 2020-ban valóban visszaáll a normál áfaszint, az egyértelműen a lakásépítési szektor „kemény földetérését” eredményezi majd – fogalmazott a szakember, aki szerint biztató ugyanakkor, hogy a kormány napirendre akarja venni az áfakulcs kérdését. Úgy véli, az volna az ideális, ha már az első félévben megszületne ez a döntés.

A vezérigazgató szerint közkeletű félreértés, hogy a lakásépítési boom volna a felelős kivitelezési árak felfutásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik