Gazdaság
Tenerife. Colourful houses and palm trees on street in Puerto de la Cruz town, Tenerife, Canary Islands, Spain

Irreális hozamú ingatlanbefektetéssel vertek át magyarokat Tenerifén

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2018. 01. 27. 16:00

Korábban a témában:

Gáspár Norbert 2700 eurót (836 ezer forintot) utalt át egy Kanári-szigeteken élő magyar házaspárnak, de soha nem látta viszont a pénzét. A házaspár (nevüket személyiségi jogok miatt nem írhatjuk le) azt ígérte neki, hogy a befizetett összegért cserébe havi 1000-1500 eurós (310-460 ezer forint közötti) bevételt tehet zsebre egy tenerifei ingatlanbérléssel.

Azaz legalább évi 80 százalékos garantált hozamot ígértek neki.

Másképpen fogalmazva: befektet 2700 eurót, amely 2-3 hónap alatt visszajön, és ezután az idők végezetéig, havi 1000-1500 eurós jövedelme lesz.

A mondás úgy szólt, hogy Gáspár havi 900 euróért (278 ezer forint) bérbe vesz egy 86 négyzetméteres bérleményt a Kanári-szigeteken, amit a magyar házaspáron keresztül egész évben, jó pénzért kiadhat turistáknak, napi maximum 100-120 euróért. Ezért 25 százalékos üzemeltetési díjat kérnek tőle.

Forrás: Gáspár Norbert

Rövid számolásunk után – az ingatlan 60 százalékos, reális kihasználtságával számolva – évi 80 százalékos hozamot realizálhatna. Ez irreális üzleti ajánlat, a világon sehol sem lehet ingatlan bérbeadásából 80 százalékot összehozni. Összehasonlításul: Magyarországon a rövid távú bérbeadás éves hozama nagyjából 10 százalék.

Kérdésünkre, hogy az elképesztő hozam nem volt-e gyanús neki, Gáspár azt mondta, hogy nem, mert először nem erről volt szó. A házaspár eredetileg 8200 eurót (2,5 millió forintot) kért tőle (6 havi bérleti díjat díjat+2 havi kauciót+1 havi díjat a közvetítői díjra), de ebbe ő nem ment bele. Utána mondták neki, hogy jó, akkor nem kell fél évet előre fizetni, sem közvetítői díjat. Így lett az összeg 2700 euró, amit elfogadott.

Az irreális hozam mellett a megkötött szerződések sem stimmelhetnek. Gáspárék tavaly nyár végén kötöttek szerződést, rögtön mindjárt kettőt. Csakhogy ezekből nem derül ki, hogy az ingatlan kinek a tulajdonában van. A szerződések mindössze arról szólnak, hogy Gáspár bérbe vesz egy bérbe adott ingatlant, amin a házaspár cégének van üzemeltetési joga. A férfi azt mondta lapunknak, neki ez csak utólag tűnt fel, nem is gondolt erre.

Az első két hónapban a házaspár fizetett is Gáspáréknak valamit, körülbelül 500 eurót, aztán eltűntek. Előtte azért még hitegették egy kicsit, hogy miért nem tudnak fizetni. Először azt mondták neki, hogy feltörték a kocsijukat, és ellopták 10 ezer eurójukat. Máskor azt mondták, szennyeződés van a tengerben, és ezért kevés a turista. Később azt is felhozták, hogy csődbe ment egy német légitársaság, ezért megcsappant a német utazók száma.

Forrás: Gáspár Norbert

Gáspár az ingatlanosokkal egy ismerős családon keresztül ismerkedett meg, akik a házaspár utazási irodáján keresztül nyaraltak Tenerifén. Facebookon tartották a kapcsolatot, kimutatásokat, nyereségtáblákat mutattak neki, amelyek hitelesnek tűntek számára. Utólag már látja, jobban kellett volna tájékozódnia.

A házaspárnak több nyomát is fel lehet lelni az interneten. E szerint nemcsak ingatlanban utaznak, hanem más, gyanúsnak tűnő befektetéseket is kínáltak. Például tenerifei biokrematóriumhoz kerestek befektetőt, legalább 1 millió eurós tőkével. Természetesen kerestük a házaspárt több e-mailcímen, a megadott telefonszámokon, illetve a nevükhöz köthető Facebook-profilokon is, de nem reagáltak. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy valaki feljelentette-e őket, ám erről személyiségi okok miatt nem nyilatkozhatnak. Mindenesetre a nyilvános körözési listán nem találtuk sem a nevüket, sem a fotójukat.

Gáspár Norbert utoljára decemberben kommunikált a házaspárral a Facebookon. Azt mondta, hamarosan rendőrségi feljelentést tesz  ellenük, hogy másokat ne károsíthassanak meg. Eddig azért nem tett feljelentést, mert abban bízott, rendezhető még az ügy. Úgy tudja, a házaspár több embert is megkárosított, közöttük angliai magyarokat is. Egyben a nyilvánosságon keresztül várja a további károsultak jelentkezését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.