Gazdaság

Irreális hozamú ingatlanbefektetéssel vertek át magyarokat Tenerifén

Gáspár Norbert 2700 eurót (836 ezer forintot) utalt át egy Kanári-szigeteken élő magyar házaspárnak, de soha nem látta viszont a pénzét. A házaspár (nevüket személyiségi jogok miatt nem írhatjuk le) azt ígérte neki, hogy a befizetett összegért cserébe havi 1000-1500 eurós (310-460 ezer forint közötti) bevételt tehet zsebre egy tenerifei ingatlanbérléssel.

Azaz legalább évi 80 százalékos garantált hozamot ígértek neki.

Másképpen fogalmazva: befektet 2700 eurót, amely 2-3 hónap alatt visszajön, és ezután az idők végezetéig, havi 1000-1500 eurós jövedelme lesz.

A mondás úgy szólt, hogy Gáspár havi 900 euróért (278 ezer forint) bérbe vesz egy 86 négyzetméteres bérleményt a Kanári-szigeteken, amit a magyar házaspáron keresztül egész évben, jó pénzért kiadhat turistáknak, napi maximum 100-120 euróért. Ezért 25 százalékos üzemeltetési díjat kérnek tőle.

Forrás: Gáspár Norbert

Rövid számolásunk után – az ingatlan 60 százalékos, reális kihasználtságával számolva – évi 80 százalékos hozamot realizálhatna. Ez irreális üzleti ajánlat, a világon sehol sem lehet ingatlan bérbeadásából 80 százalékot összehozni. Összehasonlításul: Magyarországon a rövid távú bérbeadás éves hozama nagyjából 10 százalék.

Kérdésünkre, hogy az elképesztő hozam nem volt-e gyanús neki, Gáspár azt mondta, hogy nem, mert először nem erről volt szó. A házaspár eredetileg 8200 eurót (2,5 millió forintot) kért tőle (6 havi bérleti díjat díjat+2 havi kauciót+1 havi díjat a közvetítői díjra), de ebbe ő nem ment bele. Utána mondták neki, hogy jó, akkor nem kell fél évet előre fizetni, sem közvetítői díjat. Így lett az összeg 2700 euró, amit elfogadott.

Az irreális hozam mellett a megkötött szerződések sem stimmelhetnek. Gáspárék tavaly nyár végén kötöttek szerződést, rögtön mindjárt kettőt. Csakhogy ezekből nem derül ki, hogy az ingatlan kinek a tulajdonában van. A szerződések mindössze arról szólnak, hogy Gáspár bérbe vesz egy bérbe adott ingatlant, amin a házaspár cégének van üzemeltetési joga. A férfi azt mondta lapunknak, neki ez csak utólag tűnt fel, nem is gondolt erre.

Az első két hónapban a házaspár fizetett is Gáspáréknak valamit, körülbelül 500 eurót, aztán eltűntek. Előtte azért még hitegették egy kicsit, hogy miért nem tudnak fizetni. Először azt mondták neki, hogy feltörték a kocsijukat, és ellopták 10 ezer eurójukat. Máskor azt mondták, szennyeződés van a tengerben, és ezért kevés a turista. Később azt is felhozták, hogy csődbe ment egy német légitársaság, ezért megcsappant a német utazók száma.

Forrás: Gáspár Norbert

Gáspár az ingatlanosokkal egy ismerős családon keresztül ismerkedett meg, akik a házaspár utazási irodáján keresztül nyaraltak Tenerifén. Facebookon tartották a kapcsolatot, kimutatásokat, nyereségtáblákat mutattak neki, amelyek hitelesnek tűntek számára. Utólag már látja, jobban kellett volna tájékozódnia.

A házaspárnak több nyomát is fel lehet lelni az interneten. E szerint nemcsak ingatlanban utaznak, hanem más, gyanúsnak tűnő befektetéseket is kínáltak. Például tenerifei biokrematóriumhoz kerestek befektetőt, legalább 1 millió eurós tőkével. Természetesen kerestük a házaspárt több e-mailcímen, a megadott telefonszámokon, illetve a nevükhöz köthető Facebook-profilokon is, de nem reagáltak. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy valaki feljelentette-e őket, ám erről személyiségi okok miatt nem nyilatkozhatnak. Mindenesetre a nyilvános körözési listán nem találtuk sem a nevüket, sem a fotójukat.

Gáspár Norbert utoljára decemberben kommunikált a házaspárral a Facebookon. Azt mondta, hamarosan rendőrségi feljelentést tesz  ellenük, hogy másokat ne károsíthassanak meg. Eddig azért nem tett feljelentést, mert abban bízott, rendezhető még az ügy. Úgy tudja, a házaspár több embert is megkárosított, közöttük angliai magyarokat is. Egyben a nyilvánosságon keresztül várja a további károsultak jelentkezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik