Belföld

Másfélmillióért adott hamis kóserigazolást a kamurabbi

Korlátozottan volt működőképes a mesterterv, a csalók bíróság elé kerülnek.

Rabbinak öltözve árult hamis kóserengedélyt három férfi, akiket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt meg a Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség.

Az elsőrendű vádlottat még 2016 nyarán kereste meg egy ismerőse, hogy tudna-e segíteni a kóser minősítés megszerzésében. A férfi utánajárt a kóser igazolásnak, de segíteni annak megszerzésében nem tudott.

Néhány hónappal később azonban nagy ötletük támadt, amikor két ismerősével közösen szórakoztak. Egy Nógrád megyei székhelyű cég által csomagolt sütemény került a kezükbe. Az elsőrendű vádlott felhívta a csomagoláson szereplő telefonszámot, és álnéven nagyobb mennyiségű teasütemény izraeli exportjára tett ajánlatot, már amennyiben az üzem rendelkezik kóser minősítéssel. Majd hozzátette, az sem baj, ha nincs minősítésük, mert azt egy ismerőse, Mayer Dávid rabbi másfélmillió forintért megadja.

A kft. ügyvezetője nem zárkózott el az ajánlattól, így a vádlottak kipát és széles karimájú kalapot vásároltak, és egy internetről letöltött kóser igazolásra rászerkesztették a kft. nevét és címét. Egy 4,4 millió forint értékű árura vonatkozó megrendelő lapot is küldtek a cégnek, majd a vállalkozás székhelyére utaztak. Az álrabbi körbejárta az üzemet, néhány hiányosságot is észrevételezett, majd átadta a kóser igazolást, amiért cserébe a cégvezető kifizette a másfélmillió forintot.

Később a sértett megpróbálta elérni azt, aki a 4,4 millió forint értékű árut rendelte, de nem létező személyről lévén szó, nem járt sikerrel. A MAZSIHISZ-szel is felvette a kapcsolatot, ahol közölték, hogy Mayer Dávid nevű rabbi nem lát el a szövetségben szolgálatot.

A vádlottak tavaly januárban újra próbálkoztak egy szegedi élelmiszeripari üzemnél, Ábrahám Hochwald rabbi segítségét ajánlották fel. Itt a cégvezető azonban a kóserigazolás kifizetése előtt személyi igazolványt kért a rabbitól, aki arra hivatkozva, hogy az az autójában van, kiment, és a lebukástól tartva el is hagyta a helyszínt.

Egy hónap elteltével egy mórahalmi cég vezetőjét próbálták meg lépre csalni a vádlottak, neki azonban gyanússá vált az üzlet, és a MAZSIHISZ-hez fordult, ahol közölték vele, hogy már többen is érdeklődtek ilyen ügyben, és minden bizonnyal csalókról van szó. A cégvezető értesítette a rendőröket, a hamis igazolásért pedig olyan bankjegyekkel fizetett, aminek sorszámait feljegyezte. A rendőrök így mindhárom vádlottat elfogták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik