Gazdaság
Budapest, 2014. október 17.
Egészségügyi vizsgálaton vesz részt egy fiatal önkéntes a Feltöltés 2014 hadkiegészítési rendszergyakorlat interaktív szakmai (sorozó) napján a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságán (MH HKNYP) 2014. október 17-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Súlyos zavarok lesznek a táppénzek kifizetésénél”

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 01. 14. 15:00

Korábban a témában:

Januártól kötelező a gazdálkodó szervezeteknek hivatalos ügyeik intézéséhez a cégkapu használata. És ugyanígy a hivataloknak is az új elektronikus csatornán keresztül kell(ene) kommunikálniuk. Mint írtuk, karácsony előtt a gazdálkodó szervezetek fele nem regisztrált még a cégkapura, és először december 28-án volt elérhető a rendszer, január elsejétől pedig már mindenkinek használnia kell, átmenet beiktatása nélkül:

Januártól kötelező a cégkapu, jöhet a büntetés?
Megszűnik a papír alapú ügyintézés. A cégek fele azonban még nem is regisztrált az új, elektronikus rendszerbe.

Kíváncsiak voltunk, mennyire mennek flottul azóta a dolgok. Ruszin Zsolt adószakértő, aki egyébként az elektronikus ügyintézés feltétlen híve, azt tapasztalta, hogy több hivatal nem tartja be a cégkapura vonatkozó szabályokat. Példát is mondott lapunknak: az önkormányzati adóhatóságok, a NÉBIH, a jegyzők, de még a kormányhivatalok se.

A kormányhivatal egészségbiztosítási részlege például a cégkapu helyett még mindig ügyfélkapun keresztül fogad, ráadásul ők a viszontellenőrzésbe beépítették az ügyfélkapu e-mail címét, mint személyes adatot, ami nem egyeztethető össze a kormányrendelettel – hívta fel a figyelmet az adószakértő.

Neki személy szerint két ügyfélkapuja van, de azt tapasztalta, hogy egyikről se fogadja be a kormányhivatal táppénzigénylési beadványait. Azzal utasították el, hogy az e-mail címével nem jogosult a kérelem benyújtására. És leírták, hol, hogyan regisztrálhat. Holott már regisztrált. Ugyanezt tapasztalta akkor is, amikor a saját cégkapuján, illetve megbízója cégkapuján próbálkozott. Viszont ahogy ismeretségi körében körbekérdezett, volt, akinél működött a cégkapus beküldés, illetve olyan is, hogy hol működött, hol nem.

Szeptemberben már írtunk róla, hogy a táppénzigénylésekkel, a regisztrációk feldolgozásával gond volt:

Ózd, 2012. január 20.
EKG-vizsgálatra készítenek elő egy beteget az ózdi Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. sürgősségi osztályán. A kórház a harmadik helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.
MTI Fotó: Vajda János
Rengeteg várakozással járhat a táppénzigénylés
Július óta elvileg elektronikus az ügyintézés. Csakhogy még a regisztrációkat sem dolgozták fel.

Arról is hírt adtunk év végén, hogy az átállással összefüggésben december 20. és január 2. között felfüggesztették a a pénzbeli ellátásokhoz tartozó elektronikus nyomtatványok befogadását az egészségbiztosítónál:

Blurred doctor in background typing on computer keyboard with tablet and stethoscope in foreground
Két hétre leáll az egészségbiztosító online ügyintézési rendszere
A könyvelőegyesület tiltakozik az elmúlt fél év informatikai „lépései" miatt.

Ruszin tapasztalata szerint azonban továbbra sem lehet benyújtani a táppénzigényléseket.

Így hamarosan súlyos zavarok lesznek a táppénzek kifizetésénél

– borítékolta.

A cégkapu oldalán egyébként nem láttunk arra vonatkozó tájékoztatást, hogy gondok lennének, illetve hogy mit csináljon, aki valamilyen problémát észlel. A rendszert üzemeltető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. viszont küldött egy tájékoztatót a cégkapun keresztül, amelyből világosan kiderül, hogy egyedül a NAV kapott felmentést:

A NISZ-t és a Magyar Államkincstárt is kérdeztük a tapasztaltakról. Ha megérkezik a válasz, visszatérünk a témára.

Mint az adószakértő beszámolt nekünk, a nyomtatványok befogadására nem alkalmas, kötetlen elektronikus üzenetküldő rendszernél, az epapírnál is vannak hiányosságok. Hiányoznak hivatalok, és hiába küld bármit is, nem reagálnak, egy kivételről tudott beszámolni: amikor a MÁK küldött neki egy ránézésre eléggé fapados nyugtát.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.