Gazdaság
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A süllyedés miatt megdőlt a reaktortartály Pakson

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2018. 01. 11. 14:31

Korábban a témában:

A Paksi Atomerőmű négyes blokkjának süllyedése önmagában nem befolyásolja a nukleáris biztonságot, a működőképességet. A süllyedésből adódó egyéb hatások azok, amelyek problémát okozhatnak, ezek közül egy a reaktor dőlése – mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal csütörtöki budapesti évindító sajtótájékoztatóján.

A vizsgálatok szerint a reaktortartály dőlésének mértéke – ami jelenleg 1,17 milliméter – nem fogja elérni azt a szintet, ami beavatkozást igényelne.

Az erőmű 3 milliméteres dőlésig biztonságosan működhet, de amint ez a mérték eléri az 1,4 millimétert, már intézkedéseket kell hoznia az üzemeltetőnek.

Hozzátette: egy épület süllyedése nem szokatlan jelenség. Paksnál a talajvíz változása és talaj összenyomódása okozza a süllyedést. Azért a négyes blokkot érintette legjobban a süllyedés, mert ez van legközelebb a Dunához. Ha komoly probléma lett volna, a négyes blokk nem kapta volna meg a 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét tavaly decemberben, mondta.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fichtinger Gyula, az OHA főigazgatója. Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes úgy összegzett, hogy harminc év alatt 24 millimétert süllyedt meg a négyes blokk, amellyel a süllyedési határérték kétharmadát érte el az erőmű. Vagyis az éves süllyedés mértéke nem haladja meg az 1 millimétert, mondta.

A sajtótájékoztatón a paksi bővítéssel kapcsolatban elhangzott: az orosz fővállalkozó, a Roszatom visszavonta a felvonulási épületekre a Paks II Zrt. által tavaly benyújtott engedélykérelmét, mert azok nem minden részletben feleltek meg a magyar előírásoknak. Ugyanakkor hiánypótlás után – javításokkal és kiegészítésekkel – a kérelem a szabályoknak megfelelővé tehető.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Idylle princière, 1897
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.