Belföld

Gyorstalpalón tanulnak oroszul Pakson

Hat csoportban, összesen 60 órában fogják orosz nyelvre tanítani a paksi atomerőmű munkatársait – számol be a Magyar Nemzet a közbeszerzési adatbázis alapján. A pályázatot a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központ Oktatási Központ Kft. (KOTK) és a Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft. nyerte meg. Egy 45 perces nyelvi óráért nettó 4400 forintot kérnek.

Bár a paksi bővítés miatt szükség van a nyelvoktatásra, az alacsony óraszám mellett egyéb kérdések is felmerülnek. A lapnak ugyanis a KOTK-nál azt mondták, hogy orosz nyelvet nem, csak angolt és olaszt tanítanak. Ezen kívül a NAV adatbázisa alapján valószínűleg megbízási szerződéssel foglalkoztatják a tanáraikat. A Dover tudott orosz nyelvi képzést ajánlani, bár nem orosz anyanyelvű tanárral.

A kiírás szerint az alkalmazottaknak a tanfolyam végére nukleáris, erőmű-gépészeti, környezetvédelmi, nukleáris biztonsági, villamosenergia-termelési, sugárvédelmi, vegyészeti, irányítás-technikai és üzemeltetési szakszavakat kell elsajátítani és alkalmazni, illetve alapszintre kell eljutniuk a nyelvismeretben.

Ez egy, a Magyar Nemzet által megszólaltatott nyelvtanár szerint lehetetlen, ugyanis a nulláról kezdve ennyi idő alatt nem lehet elsajátítani a szakszavakat és azok használatát, legfeljebb néhány alapkifejezést lehet jól megtanulni.

A cikk megjelenése után levelet írt nekünk a Dover Nyelviskola igazgatója. Dohár Péter azzal egészítette ki a Magyar Nemzet információit, hogy orosz nyelvből a pályázat nem szaknyelvi képzésről szólt, hanem általános, nagyrészt kezdő képzések megtartásáról és a fentebb említett szaknyelvek angolból lesznek. Továbbá a 4400 forintos óradíj nem számít vérlázítóan magasnak.

Hozzátette azt is, hogy kedden valóban felhívta őket egy hölgy, aki orosz tanfolyam után érdeklődött és aki elmondta, hogy kezdő szinten van. Ezért a nyelviskola azt mondta neki, hogy kezdő szinten nem ajánlják az anyanyelvi tanárt. Vagyis van ilyen oktatójuk, de belépő szintre nem ajánlott.

A Dovernek 15 alkalmazottja, és több, mint 300 megbízási szerződéssel oktató tanára van. A Dover Nyelvi Centrum 1992 óta működik, Magyarország második legnagyobb nyelviskolája, és bevételeinek 95%-át nem állami megbízásból, hanem a versenypiacról szerzi.

Szintén jelentkezett lapunknál a KOTK igazgatója, Salusinszky András is azzal, hogy az oktatási központ honlapján megtalálható az orosz nyelvű képzés, és az felnőttképzési engedéllyel is rendelkezik.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik