Gazdaság

Megdobta a kártyás vásárlásokat a karácsony

A karácsony előtti hetekben közel 116,7 milliárd forintért vásároltak bankkártyával a K&H ügyfelei, ami 37 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a 2015-höz viszonyítva pedig 75 százalékos az emelkedés. Az érintős fizetési forgalom bőven megduplázódott (114%-os növekedés) az elmúlt egy évben, az internetes vásárlásoké pedig közel másfélszeresére nőtt, írja a cég szerdai közleményében.

Jelentősen emelkedett idén a bankkártyás forgalom a karácsonyt megelőző hetekben – közölte a K&H Bank a 40. és az 50. hét között lebonyolított bankkártyás költések alapján. A kérdéses időszakban a bank ügyfelei 116,7 milliárd forint értékben vásároltak bankkártyával, ez az előző év azonos időszakához képest 37 százalékos emelkedésnek felel meg, 2015-höz képest pedig 75 százalékos a bővülés.

Az K&H összeállításából kiderül az is, hogy a legnagyobb növekedés az érintős fizetési forgalomhoz kötődik: 60,5 milliárd forint értékben vásároltak a bank ügyfelei érintős módon, ami éves szinten 114 százalékos növekedést takar, a 2015-ös adatokhoz képest pedig nyolcszoros az emelkedés. Az online vásárlásoknál is számottevő volt a forgalombővülés: a 40. és 50. hét között a bank ügyfelei 20,2 milliárd forint értékben vásároltak az interneten keresztül, ez pedig 46,2 százalékkal haladja meg a bázisidőszakban elért forgalmat. A bankkártyás vásárlások száma is markánsan nőtt a karácsony előtti időszakban.

Az érintős fizetések száma 9,8 millió volt, ami közel duplája az egy évvel korábbinak. A netes vásárlások száma pedig 45 százalékkal, 1,8 millióra emelkedett.

A K&H szerint a bankkártyás forgalom a következő időszakban tovább emelkedhet és várhatóan egyre nagyobb forgalmat generálhatnak a mobiltárcás vásárlások is. Az ilyen fizetési módnál nincs szükség a bankkártya fizikai jelenlétére: az okostelefonokban lehet ugyanis létrehozni digitális bankkártyánkat, mellyel a tranzakciókat intézhetjük. A K&H mobiltárcájával történő fizetés gyors, biztonságos és egyszerű, a mobilbankon keresztül elérhető, nem kell hozzá külön alkalmazás. Mivel az okostelefonok a napi pénzügyek intézésében is egyre fontosabb szerephez jutnak a jövőben, a pénzintézet várakozásai szerint a boltokban is egyre többen használják majd a mobiltárcás fizetési megoldást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik