Pénzügy

Egy hét alatt több mint 2 százalékkal ugrott az államadósság

A magyar kormány nem tette közzé, csak Varga Mihály legutóbbi sajtótájékoztatóján elejtett mondatából derült ki, hogy Magyarország elveszítette az Európai Unió Statisztikai Hivatalával, az Eurostattal szembeni vitáját az Eximbank elszámolásának ügyében, ami jelentősen rontott a magyar GDP-arányos államadóssági adatokon.

A több éve tartó vitában a magyar álláspont eddig az volt, hogy az Eximbank ügyleteit nem kell beleszámolni az összesített adatokba.

Az eddigi hivatalos tényadatok szerint a GDP-arányos államadósságráta 2016 végén 73,9 százalék volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium is ezt a számot publikálta, még múlt szerdán közzétett anyagában is kiegészítve a 2017 végére számolt 72,4 százalékkal.

Ezek az adatok „egy hét alatt” 2,1 százalékkal romlottak.

A Portfolio írta meg, hogy Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium 2018-as várakozásairól tartott sajtótájékoztatóján egyáltalán nem említve a változás okát, szinte mellékesen jelentette be, hogy a gazdasági tárca már az Eximbank adataival kiegészítve számolja az államadósság alakulását.

A 2016 végén az uniós módszertan szerinti államadósság aránya 76 százalék volt, ez 2017 végére 74,5 százalékra csökkent. A végleges pontosítást akkor tudjuk megtenni, amikor a bruttó hazai termékre vonatkozó adatok is megvannak. A jó hír mindenképpen az, hogy az államadósság mértéke 2017-ben is tovább csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik