Gazdaság

Mennyivel nőhet a fizetésünk jövőre?

2017. január-októberben a bruttó átlagkereset 291 400 forint volt – közölte a KSH. Elemzői reakciók szerint az idén két számjegyű emelkedés várható a nettó reálbéreknél, jövőre pedig valamivel visszafogottabb, de még mindig jelentős lehet a növekedés.

  • Az év első tíz hónapjában a bruttó és nettó bérek 12,8 százalékkal nőttek éves összevetésben.
  • A nettó reálbérek pedig 10,2 százalékkal emelkedtek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy az idei béremelkedés elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésének, valamint a munkaerőpiacról érkező nyomásnak, azaz a munkaerőhiány miatti fizetésemeléseknek köszönhető.

Az év során voltak olyan hónapok, amikor a nettó reálbérek bőven 10 százalék feletti ütemben nőttek, de az év második felében az infláció gyorsult, ami csökkentette a tempót. Összességében a nettó reálbérek 10 százalék körüli emelkedéssel zárhatják az idei évet.

Mit tükröz az átlagkereset?

A 300 ezer közeli átlagkereset sokak számára lehet frusztráló, hiszen a magyarok többsége nem keres ennyit. A valós fizetési viszonyokhoz közelebb áll a bérek medián értéke, mint az átlagkereset. A medián értéke felmérések szerint legalább 20 százalékkal alacsonyabb az átlagkeresetnél. Így a magyar fizetések medián értéke országos átlagban nagyjából 240 ezer bruttó, azaz 150-160 ezer nettó, kedvezmények nélkül. A mediánt úgy képzik, hogy a kereseteket sorba állítják, és megnézik, mi van a sor közepén. A KSH nem közöl mediánértéket, mert nincsenek olyan adataik, amelyekből ki tudnák számolni (a statisztikai hivatal ömlesztve kapja a kereseti adatokat a vállalkozásoktól és az államigazgatástól).

Mennyivel nőhet a fizetés?

Jövőre is növekedni fognak a fizetések, a bruttó és nettó béreknél elképzelhető a 10 százalék feletti növekedés – valószínűsítette Németh.

A nettó reálbérnél viszont – az infláció miatt – 8 százalék körüli emelkedésre lehet számítani a jelenlegi kilátások alapján.

Jövőre is ugyanazok a tényezők adhatnak alapot a bérnövekedésnek, mint az idén. A minimálbér és a garantált bérminimum 2018-ban is emelkedik, igaz, az ideinél kisebb mértékben. Emellett a munkaerőhiány továbbra is nyomást gyakorol majd a fizetésekre, mondta.

Németh Dávid ugyanakkor hozzátette, a nettó reálbérek idei és a jövőre várható növekedése hosszú távon csak akkor fenntartható, ha a termelékenység is javulni fog, azaz hatékonyabbá válnak a vállalatok. Ha a termelékenység javulása nem tart lépést a fizetések emelkedésével, akkor ez a folyamat rontja a magyar gazdaság versenyképességét.

Utóbbiról beszélt Oblath Gábor közgazdász is a hazai euróbevezetés esélyeit latolgató rendezvényen:

Orbánnak és Matolcsynak nem kell az euró, nekünk igen
Az újonnan csatlakozott uniós országok állampolgárai közül mi vagyunk a leginkább vevők az euróra, derült ki az Eötvös Csoport rendezvényén.

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik