Gazdaság

Az Apple annyi pénzt fizetne Írországnak, hogy egy évig nem kéne egészségügyre költeniük

Teljes készpénzállományának 5,9 százalékát, 13 milliárd eurót fizet be adóként az ír államnak az Apple az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében – írta a Quartz.

Írország a kilencvenes évek óta köt egyedi megállapodásokat multinacionális cégekkel, az Apple ez alapján konkrétan 0,005 százalékos adórátával adózott az országban. Az Európai Bizottság tavaly augusztusban 13 milliárd eurós büntetést szabott ki az Apple-re, amiért az amerikai techmulti adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kapott az ír államtól, és elkerülte az adófizetést.

Az ír kormány tiltakozott az ellen, hogy tiltott állami támogatásnak minősítsék az Apple-nek és még számos amerikai cégnek nyújtott adókedvezményt, ezért hivatalosan is fellebbeztek a döntés ellen. Az Apple szintén fellebbezett; Tim Cook, a cég vezetője őrjítő politikai döntésnek nevezte a Bizottság határozatát. Októberben az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé vitte az ügyet annak reményében, hogy így rá tudja venni az Apple-t és Írországot, hogy működjenek együtt az EU-val.

Az Apple is benne van az offshore-botrányban
A világ legnyereségesebb cége is kihasználta a kiskapukat.

A mostani, EU-val történő peren kívüli megegyezés ellenére, az Apple nem vonja vissza a fellebbezését, ezért a techmulti által kifizetett pénz letétben marad addig, amíg az Európai Bíróság meghozza az ítéletét. Az Apple közölte: bíznak benne, hogy az Európai Bíróság elkaszálja majd a Bizottság döntését az ügy részletes vizsgálatát követően.

A 13 milliárd euró az ír egészségügy teljes költségvetését fedezni tudná egy évben, az Apple 2015-ös nyereségének pedig a 27 százalékát jelenti – írta a cikket szemléző Index.

Kiemelt képünkön Tim Cook, az Apple első embere látható. Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik