Gazdaság

Költségvetési csalás és sikkasztás gyanúja az Alexandra körül

Befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében a cég átvilágítását és válságmenedzselését végző PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. - közölte a társaság ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Somogyi Ferenc hangsúlyozta, arra törekszenek, hogy ne vesszen el a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér.

A PD Consulting Kft-t Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó korábbi cége, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása után létrehozott nagykereskedelmi társaság, a Könyvbazár Kft. átvilágítását végezte 2016 júliusától a tulajdonosok megbízásából. Az auditot később kiterjesztették az Alexandra-üzletlánc könyvesboltjait üzemeltető Rainbow Kft.-re is, ahol átláthatatlan pénzügyi működést tártak fel.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének tájékoztatása szerint a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé.  

Somogyi Ferenc közölte, a cégek átvilágítása során több szabálytalanságra bukkantak, tavaly decemberben és idén januárban három büntető feljelentést is tettek költségvetési csalás és sikkasztás miatt.

A PD Consulting Kft. feltárta például, hogy a Rainbow Kft.-nek nem volt önálló főállású pénztárosa, valamint, hogy a könyvesboltokból származó bevételeket a Rainbow Kft. megkerülésével Matyi Dezső és érdekeltségébe tartozó mintegy 70 cégnek és három magánszemélynek kölcsönözték – nyilatkozott Somogyi Ferenc.

Ennek következtében Rainbow Kft. követelésállománya Matyi Dezső cégeivel szemben 1,2 milliárd forinttal nőtt 2016 januárjától,  jelenleg 3,2 milliárd forint.

Elmondta azt is, a Könyvbazár Kft.-nek a gödöllői Wolf CRS Kft. nyújtott mentőövet a dolgozók munkahelyének megőrzése és a működőképesség fenntartásához szükséges kifizetésekhez a Pécsi Direkt Kft. felszámolása előtt a céghez átkerült könyvkészlet biztosításával. A Matyi Dezső vezette cég azonban időközben több mint egymilliárd forintos tartozást halmozott fel a Wolf CRS Kft.-vel szemben. Ezt követően a Rainbow Kft. tavaly szeptember elsejei taggyűlésén a Wolf CRS Kft. megszerezte a Rainbow Kft. 50 százalékos tulajdonát.

A taggyűlés miatt Matyi Dezső csalás és okirat-hamisítás gyanújával feljelentést tett, mivel szerinte vitatható módon került át a Rainbow Kft. tulajdonjoga a gödöllői társasághoz.

Ugyancsak a tavaly szeptemberi taggyűlésen bízták meg a Rainbow Kft. ügyvezetői tisztségének betöltésével a PD Consulting munkatársaként dolgozó Vass István közgazdászt – közölte Somogyi Ferenc.

Matyi Dezső feljelentését a PD Consulting ügyvezetője érthetetlennek nevezte, mivel a napirendi pontot Matyi Dezső a taggyűlésen a tagok képviseletében eljárva szintén megszavazta.

Somogyi Ferenc kijelentette, a Rainbow Kft. 3,6 milliárd forinttal tartozik a Könyvbazár Kft.-nek, viszont a Rainbow Kft. bevételeit Matyi Dezső irányításával az általa felügyelt cégcsoport tagjainak adták kölcsön vagy fizették ki azok számláit.

A Rainbow Kft. követelései között szerepel viszont a tavaly november végi főkönyv elemzése során megtalált 744 millió forint értékű, dolgozóknak vásárolt, de tavaly már lejárt érvényességű utalvány is

– jegyezte meg.

Bodnár Imre, Matyi Dezső jogi képviselője az MTI-nek későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik