Gazdaság

Varga szerint uborkát hasonlítanak a répához

Demeter Márta kérdezte a gazdasági minisztert arról, miért termelt 17-18 milliárd forintos veszteséget a letelepedési kötvény.

Diadalittasan kezdődött az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülése, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, “soha rosszabb évet”. Sorolta a növekvő béreket, alacsony inflációt, csökkenő munkanélküliséget, gazdasági növekedést, emelkedő minimálbért. Az ellenzék egy órán át kérdezhette a minisztert a HírTV szerint.

Az LMP-s Demeter Márta kérdése egy kijelentéssel kezdődött. Szerinte a letelepedési kötvényekről lehetett előre tudni, hogy veszteségesek lesznek. 2014-ben ugyan volt némi nyereség, de az elmúlt évek kamatszintje ezt felülírta és szakértői számítások szerint 17-18 milliárd forintnyi lehet a veszteség. Varga így reagált:

Mihez viszonyítanak mit? Almát a körtéhez? Uborkát a répához? Vagy fogalmam sincs, hogy mi.

Szerinte azért komolytalanak a vádak, mert akkoriban más devizaalapú kötvényt nem bocsátottak ki, így nem lehet összehasonlítani a letelepetédi államkötvényet kamatszintjét és költségeit máséval. A konstrukció megalkotásának felelősségét a gazdasági bizottságra hárította, mondván nem egy minisztérium határozta meg, kivel kötnek szerződést. Demeter keményen válaszolt:

Nem kormányzati hatáskör? Hát miről beszélünk? Legalább ne próbáljanak meg mindenkit hülyének nézni!

Mesterházy Attila, a bizottság MSZP-s elnöke kitért Tállai András benzinárcsökkentő manőverére is. Arra kérte Vargát, intézze már el a NAV-vezér Tállain keresztül, hogy a fővárosi Prielle Kornélia utcai kúton, sőt az egész országban annyit csökkenjen a benzinár, mint Mezőkövesden. Varga erre elismerte, hogy szóba hozta az esetet Tállainak. Varga így fogalmazott:

Ebben a kérdésben talán az volt a speciális, hogy Tállai András a minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes, aki a NAV-ot is vezeti. Ebben a kérdésben személyesen elmondtam neki az álláspontomat. Nyilván hogyha ezt akarja, megosztja, ha akarja, nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik