Gazdaság

Idén már nagyot bukott az állam a letelepedési kötvényeken

A Magyar Nemzet összesítése szerint idén 16,4 milliárd forintot vesztett a költségvetés a kötvényprogramon a kétszázalékos luxuskamat miatt, és ez felveti a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját.

Hiába tagadja a kormány a mai napig, hogy hazánk rosszul járt volna az üzlettel, a számok mást mutatnak. Személyesen Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, de a kormánypártok több prominens tagja is úgy nyilatkozott korábban, hogy hazánk csak nyert a letelepedési programmal.

A program első két évében valóban nyert a költségvetés, de miután két százalék alá került a piaci hozam és életbe lépett a kétszázalékos fix kamat, már vesztett a letelepedési kötvényeken. Idén például a másodpiaci hozam 0,15 százalékra zuhant, ez tizenháromszor olcsóbb finanszírozást jelentett volna, mint a letelepedési kötvények kétszázalékos luxuskamata.

A lap szerint csak idén 16,4 milliárd forintot vesztett a költségvetés a kötvényprogramon. (Ebben nincs benne a bevándorlási hivatal és a rendőrség tizenkilencezer embert érintő ügyintézésének rezsidíja.)

Letelepedési kötvény

A letelepedési kötvényprogramot Rogán Antal javaslatára foglalták törvénybe 2012-ben. Intézői offshore cégek, amelyek a lap szerint 145,9 milliárd forint bevételre tettek szert. Ehhez jön az a 9,6 milliárd forintnyi nyereség, amelyet Habony Árpád, a kormányfő informális tanácsadójának és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek az ügyvédje, Kosik Kristóf zsebelt be, miután csak a Kosik Ügyvédi Iroda vehette át az elkészült okmányokat, fejenként ötezer eurós díjért cserébe. Összesen tehát 155,5 milliárd forint bevételt hozott a kötvényprogram a kormányközeli szereplőknek, írta a lap.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik