Gazdaság

Az Apolló gumigyár főnyereménye után megint ingatlanozik a kereskedőház volt vezére

Ingatlanbizniszbe fog Skultéti Vilmos, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. egykori vezérigazgatója. A napokban jegyezték be a céget, a Heves Ingatlanfejlesztő Kft.-t, amelyet a demjéni illetőségű Baranyi Zoltánnal közösen alapított.

Már olyan régóta dolgozom Heves megyében (18 éve), hogy jó ötletnek gondoltam a cégalapítást.

Nem megaprojektről van szó – válaszolta a 24.hu megkeresésére Skultéti Vilmos. Pedig az utóbbi időben csak megaügyletek kapcsán került elő Skultéti neve. Felbukkant a Quaestor-ügyben a Magyar Nemzeti  Kereskedőház egykori vezérigazgatójaként a brókercégnél elhelyezett – majd az utolsó pillanatban kirántott – 3,8 milliárd forintnyi állampapírakció egyik főszereplőjeként. Később az egyik Skultéti-cég lett a gyöngyöshalászi óriásberuházás, a

475 millió euróból (146 milliárd forint) felépült Apolló gumigyár telekügyletének kulcsszereplője.

Skultéti érdekeltsége, az Artemis Kft. nyerte el azt a lehetőséget, hogy megvegye az indiai mamut gyárépítéséhez szükséges telket, kialakítsa rajta az infrastruktúrát. Félmilliárdnál kevesebbért jutott az Artemis a 72 hektáros területhez, amihez képest az értékesítésből sokszoros főnyereményt vetített előre az Átlátszó.

Skultéti az első Fidesz-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója volt, majd a befektetők, beruházások Magyarországra csábítására létrehozott ITDH vezérigazgatója lett, 2013 novemberéig pedig vezette a keleti nyitás okán kitalált Magyar Nemzeti Kereskedőházat és annak egész sor filiáléját, az Emirátusoktól az Azeri–Magyar Kft.-ig.

Ilyen előélet után nehéz elképzelni, hogy jelentéktelen ügyletbe kezdene. A 24.hu-nak most a Queen Jadwiga Foundation elnökeként válaszolt. A szervezet a lengyel-magyar kkv-k együttműködését próbálja megolajozni, olyan területeken, mint az energetika vagy az informatika. Skultéti végül

annyit árult el az ingatlanos cégről, illetve a terveiről, hogy ipari parkokat próbál meg kialakítani.

Az évek során különféle pozícióiban sok tucat befektető letelepedését segítette, és még sokkal többel került kapcsolatba. Úgy gondolja, van igény megfelelő ipari területekre. Még így is, hogy a piacon erősnek látszó bástya van: az állami tulajdonú, és eddig már több tízmilliárd forinttal kistafírozott Nemzeti Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. Ezt a céget éppen arra alapították, hogy országos ipari park hálózatot alakítson ki.

Kiemelt képünkön az indiai Apollo Tyres új gumiabroncsgyártó-üzeme a gyöngyöshalászi ipari parkban 2017. április 7-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik