Gazdaság

881 millió forintba került az MNK afrikai kalandja

Pár napja megírtuk az Átlátszó információi alapján, hogy összes afrikai kereskedőházát bezárta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNK), szerződést bontott azokkal a partnerekkel, akikkel pár hónappal korábban kötöttek megállapodást. Az Mfor most azt is kiszámolta, mennyibe is került nekünk ez a kis kaland: a helyi irodák megnyitása, és fenntartása:

  • Tavaly július 13-án szerződött a Magyar Nemzeti Kereskedőházak a dél-afrikai iroda kialakítására a Balaton Pty. Ltd.-vel nettó 108,9 millió forintért.
  • 10 nappal később a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-vel az egyiptomi iroda létrehozására írták alá a szerződést 182,4 millió forintért.
  • Ugyanekkor a szubszaharai régióban nyíló irodával kapcsolatban kötöttek szerződést a Magyar Etióp Kereskedőház Kft.-vel nettó 273,6 millió forintra.
  • Augusztus 8-án a Magyar Ház HTCC Kft.-vel a marokkói irodára irányuló szerződést szignóztak a felek, az ár nettó 87,3 millió forint volt.
  • 2017. január 20-án az afrikai regionális iroda megnyitására szerződtek a Balaton Ltd.-vel és a Magyar Ház HTCC Kft.-vel nettó 142 millióért.
  • Három nappal később, január 23-án pedig a szudáni iroda volt a szerződés tárgya, amit a Hungarian Medical Care Kft.-vel kötöttek meg nettó 86,7 millió értékben.

Így mindösszesen nettó 881 millió forintba került az afrikai irodák megnyitása. A szerződésekbe foglalt feladatok ellátásáért pedig akár havi 3-4 millió forintot is ki kellett fizetni az egyes irodák részére szolgáltatási díjként.

És ezt olvasta?:

Fény derült a külügy botránycégének féltett titkára
Ön fizeti a nemzeti kereskedőházban dolgozók zsíros fizetését! Elképesztő húzás Szijjártóéktól és az általuk felügyelt cégtől.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület konferenciáján Budapesten 2017. október 3-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó