Gazdaság

Jelentősen megváltozik a nyugdíj súlya nemsokára

24.hu
24.hu

2017. 11. 15. 14:29

Nem számíthatunk az állam segítségére 20-25 év múlva, ezért addig is nekünk kell lépnünk.
Korábban a témában:

Az idősek társadalmi szerepe jelentősen megváltozott a XXI. században, már nem számíthatnak a nyugdíjasok a társadalom kivétel nélkül, mindenkit védő, támogató szerepére, éppen ezért kifejezetten növekedik az öngondoskodás fontossága – hangzott el mindez a Portfolio és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár nyugdíjklubján.

Hammer Ferenc, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Média és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense többek közt az idősek megváltozott társadalmi szerepéről beszélt:

  • Régebben az idősek patriarchális, illetve matriarchális szerepének régebben konkrét társadalmi funkciója volt: mivel a szóbeliség volt a tudás átadásának alapja, a közösség tehát nagyon sokszor az idős emberek élettapasztalatán keresztül tanult, ezért az idősek védelme a társadalom fontos feladata volt.
  • Manapság többek közt már ez a szerep is átalakulóban van: sok emberrel előfordul ma már, hogy öregkorukban külföldre költöznek a gyerekek, nyugdíj nincs, a társadalom pedig nem tekinti őket értékes tagjának (példa erre a „nyugger” kifejezés).
  • Ennek az egyik oka például az, hogy a XX. századra számos társadalmi szerep átkerült a választható kategóriába, fontos szempont persze a vagyoni egyenlőtlenség is. Manapság már az, hogy mit csinálunk és miként éljük meg idős korunkat már rajtunk múlik.

Az MNB tanulmánya szerint 25 év múlva a jelenlegi nyugdíjrendszer már nem fog ebben a formában működni. A nyugdíjakat vagy csökkenteni fogják, vagy a korhatárt növelik. A helyettesítési ráta jelenleg 68-72% van, 20-25 év múlva ez már 30 százalékra fog leesni.

Hamarabb robbanhat a nyugdíjbomba
Nem akárhol kongatták meg a vészharangot amiatt, hogy a vártnál korábban lehet gond az állami nyugdíjrendszerrel. 

Éppen azért Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a nyugdíjcélú öngondoskodás fontosságáról beszélt. Azt is megemlítette, hogy a magyar emberek többsége még mindig az államtól vagy a munkáltatótól várja a megoldást, hogy legyen nyugdíja. Pedig fontos lenne az időben való öngondoskodás, havi 5000 forint félre tételével 30 év alatt akár 4,6 millió forintot lehet összespórolni időskorra.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.