Gazdaság
Budapest, 2016. május 20.
Adóbevallásokat vesz át egy dolgozó egy ideiglenes pultnál a Magyar Posta 62-es hivatalában a fõvárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Vargáék jelentős nyűgtől szabadítanák meg a munkáltatókat

24.hu
24.hu

2017. 10. 26. 10:20

Korábban a témában:

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról szóló 170 oldalas javaslatot nyújtott be a parlamentbe  Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (előadó: Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter).

A javaslat az adótörvényeket is több ponton módosítaná. Ezek közül kiemelnénk, hogy megszűnne a munkáltatói adómegállapítás kötelezettsége. Mint az indoklásban kifejtik, ez azt jelenti, hogy:

A javaslat az adózás rendjének átalakításával összefüggésben módosítja a magánszemély bevallási kötelezettségének teljesítését szabályozó rendelkezést. A munkáltatói adómegállapítás megszüntetése miatt a magánszemély a jövőben csak önadózással teljesítheti az 53-as bevallás benyújtásával vagy az adóhatóság által készített bevallási tervezet jóváhagyásával,
kiegészítésével, illetve javításával.

A tervezett változtatás nagy könnyebbséget jelenthet a cégeknek. És nem mellesleg egy felesleges párhuzamosságot szüntet meg. Hiszen mióta a bevallási rendet központosították, nemigen volt már értelme a munkáltatókat bevonni a dokumentumok elkészítésébe.

Erre korábban az adószakértők is felhívták a figyelmet, amiről ebben a cikkben is írtunk:

Budapest, 2016. május 20.
Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Agyrém: a NAV készítené a vállalkozások adóbevallásait is
Az szja- és hipabevallás sem teljes sikertörténet, de az adóhatóság már újabb nagy fába vágta a fejszéjét. A könyvelők és adótanácsadók erős fenntartással fogadták a tervezett újítást.

Ha elfogadja a parlament a javsalat ezen részét, akkor a jövőben (illetve már a 2017-es adóévre vonatkozó bevallásokra is ez lesz érvényes) a NAV – az egyéni vállalkozókat kivéve – minden magánszemély számára elkészíti a bevallás tervezetét. A statisztika szerint a 2015-ös évről 2016-ban tett alkalmazotti adóbevallások kevesebb, mint 16 százaléka származott a munkáltatóktól: 757,3 ezer darab bevallást adtak be akkor a foglalkoztatókon keresztül, írta a tervezet kapcsán az Mfor.

A javaslat szerint a mezőgazdasági őstermelők és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek adóbevallását első alkalommal a 2017-es évre vonatkozóan készíti el a bevallásokat a NAV. Ezekkel az adózókkal bővül tehát jövőre a kör.

Kiemelt kép: Adóbevallásokat vesz át egy dolgozó egy ideiglenes pultnál a Magyar Posta 62-es hivatalában a fõvárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.