Gazdaság
készpénzfelvétel (bankautomata, )

Másfélszer annyit perkálunk a bankoknak mint 5 éve

24.hu
24.hu

2017. 09. 29. 08:34

  • Az utóbbi években jelentősen drágultak az inflációs kosárban szereplő banki szolgáltatások.
  • Az elmúlt öt évben – 2012 óta – több mint 50 százalékos volt a drágulás, ami bőven meghaladja az átlagos inflációt.
  • Vannak ingyenes bankszámlák, de a legolcsóbbak is kijöhetnek éves szinten 1-2 ezer forintból. A legdrágábbak, amelyek extra szolgáltatásokat is. nyújthatnak, ennek többszörösébe, 17-20 ezer forintba kerülhetnek.
  • A bankkártya-költségekre is érdemes figyelni, mert itt is nagyok lehetnek az eltérések.
Korábban a témában:

Az elmúlt években jelentősen drágultak a legalapvetőbb banki szolgáltatások a hivatalos inflációs adatok szerint – derül ki a BankRáció.hu legújabb elemzéséből, amely szerint komoly eltérések lehetnek a banki szolgáltatások díjai között.

Dráguló banki szolgáltatások

A Központi Statisztikai Hivatal a bankkártyahasználat, a 20 ezer forintos készpénzfelvétet (saját bank ATM-ből), a lakossági folyószámla, a bankon kívüli eseti átutalás és a csoportos beszedési megbízás díját figyeli.

A szóban forgó díjak 2012-tól 2016-ig 52 százalékkal emelkedtek, ami sokszorosa az azonos időszakban mért inflációnak.

  • A jelentős növekedés elsősorban a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-as bevezetésével magyarázható, akkor ugyanis mintegy 36 százalékkal drágultak ezek a szolgáltatások.

Az elemzés szerint 2017-ben is folytatódott a banki díjak emelkedése, de csupán az inflációval közel azonos mértékben. Az idei év első nyolc hónapjában ugyanis átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek a szóban forgó díjak, míg a nyolchavi átlagos infláció 2,4 százalékos volt.

Nem mindegy milyen kártya

Az elemzés szerint bár a hivatalos adatok alapján emelkedett a legalapvetőbb banki szolgáltatások díja, a piaci kínálatban a legjobb konstrukciók használatával le lehet szorítani a kiadásokat. Vannak például olyan bankszámlák, amelyek a feltételek teljesülése esetén akár ingyenesek is lehetnek. A legolcsóbbak pedig évente 1-2 ezer forintból kijöhetnek, azaz havonta pár száz forintos kiadást jelentenek. Ugyanakkor a legdrágább bankszámlák (azonos használat mellett) 17-20 ezer forintba kerülnek – kommentált a portál szakértője, Trencsán Erika.

A bankszámlához kapcsolódó kiadások között a kártyadíjakban is számottevő különbségek lehetnek. A banki ajánlatokban szerepelnek éves szinten akár ingyenes, vagy 1-2 ezer forintos költséggel használható kártyák is, de a prémium kártyákat többszörös áron kínálják. A prémium kártyák díja az akciós ajánlatokban az első évben alacsony vagy ingyenes, de a később már érvénybe lép a magasabb kártyadíj.

Trencsán Erika rámutatott arra is, hogy a drágább bankszámlák és kártyák extra szolgáltatásokat is nyújthatnak a sima konstrukciókhoz képest. Ilyen lehet például a vásárlások utáni pénzvisszatérítés, vagy az életbiztosítás. Azonban a prémium kategóriába tartozó bankkártyákat csak azoknak érdemes választaniuk, akik valóban kihasználják a hozzájuk kapcsolódó többletszolgáltatásokat. A mindennapos vásárlásokra a sima bankkártyák is jók, ráadásul sokkal olcsóbban használhatóak.

A jelentős eltérések miatt érdemes rendszeresen megnézni a bankok bankszámlacsomagjait és a díjakat.

  • Tipp: A bankváltással járó adminisztrációtól ma már nem kell tartani, egy tavalyi jogszabályváltozás eredményeként ugyanis ma már sokkal gyorsabban és egyszerűbben megtörténhet a bankváltás, mert az ügyfelek helyett ezt már a bankok intézik.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.