Gazdaság
Happy Couple Dream New Home

Mutatjuk, mennyibe kerülnek a legjobb lakáshitelek

24.hu
24.hu

2017. 10. 26. 08:23

●     A legalább 5 évig fix törlesztőrészletű, 20 éves 10 millió forintos lakáshitelek közül a legjobbak 60 ezer forintos kiadást jelentenek. ●     A legdrágábbaknál pedig 70 ezer feletti összeget kell törleszteni ●     A lakáshitel-piacon kialakult fokozott verseny miatt napról napra kedvezőbb hitelkonstrukciók jelennek meg, ezért érdemes igénylés előtt alaposan körülnézni.
Korábban a témában:

A lakáspiaci élénkülés mellett idén a hitelfelvételi kedv is számottevően növekedett. Augusztusban például 63,1 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A BankRáció.hu adatai szerint a lakáshitel-kalkulációk száma pedig az ötszörösére nőtt tavalyhoz képest. De mennyibe kerülnek a legjobb lakáshitelek?

Nem mindegy: 60 ezer alatt vagy 70 ezer felett

Az új lakáshiteleknél egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletet biztosító konstrukciók, ezért a portál legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy a legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitelek közül milyen havi kiadást jelentenek az október közepén elérhető legjobb lakáshitelek.

A végeredmény szerint:

  • a legolcsóbbaknál a havi törlesztés havonta kevesebb mint 60 ezer forintos kiadást jelent,
  • vannak ennél drágábbak, amelyek havonta 60-70 ezer forintot visznek el,
  • a legdrágábbakért pedig több mint 85 ezer forintot kell havonta fizetni.

A teljes visszafizetendő összeg a legkedvezőbb lakáshiteleknél nem éri el a 14 millió forintot, a legdrágábbaknál azonban meghaladja a 21 millió forintot.

A portál hitelszakértője, Trencsán Erika hozzátette: az 5 éves periódus alatt nem változik a törlesztőrészlet, ezért kiszámítható konstrukciókról van szó. Vannak azonban a piacon olyan lakáshitelek is, amelyeknél hosszabb időszakra, akár 10-20 évre is rögzíteni lehet a törlesztést.

A bankok különböző kamattal és teljes hiteldíjmutatóval kínálják lakáshiteleiket. Az 1-2 százalékpontos különbség azonban havonta több ezer forintos eltérést jelenthet, emiatt jelentősek az eltérések a teljes visszafizetendő összegben is – hívta fel a figyelmet Trencsán Erika.

Még népszerűbbek lehetnek

Az elemzés szerint érthető a több évig fix törlesztést garantáló lakáshitelek népszerűsége, mert ezek kiszámíthatóak és biztonságosak a hitelfelvevők szempontjából. A portálkövetkező időszakban még többen választhatják a több évig fix törlesztéses lakáshiteleket, mert az idén elindult a fogyasztóbarát lakáshitelek minősítési rendszere, ezt a megjelölést pedig csak azok a konstrukciók kaphatják meg, amelyek legalább 3 évig vagy akár a futamidő végéig fix törlesztőrészletet biztosítanak.

A lakáshitel-piacon egyre fokozottabb a verseny az ügyfelekért, napról napra jöhetnek ki a korábbinál jobb, kedvezőbb feltételeket kínáló lakáshitel-konstrukciók, ezért hitelfelvétel előtt érdemes alaposan körülnézni az ajánlatok között – tanácsolta a szakértő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.