Gazdaság
Budapest, 2017. június 29.
Pataki Márton, az Együtt - a Korszakválók Pártja budapesti elnöke sajtótájékoztatót tart a Római-parton 2017. június 29-én. Az ellenzéki politikus bemutatta az eredeti tervek alapján készült mobilgát egyik elemét, amely értékelése szerint teljesen tönkretenné a Római-part környezetét, hagyományos kiránduló jellegét.
MTI Fotó: Kovács Attila

Együtt: Ne hazudjon a kormány az államadósságról

24.hu
24.hu

2017. 10. 24. 10:29

Korábban a témában:

A Fidesz kormányzása alatt folytatódott a magyar állam eladósodása – állapítja meg az Együtt közleményében (MTI, OS). A párt elnökségi tagja, Pataki Márton szerint nem lehet további szakmai vitának álcázni az Eximbank közel 700 milliárdos adósságának kérdését, azt bele kell számolni a kimutatott államadósságba. Ezért felszólítják a kormányt, hogy ha már az államadósság csökkentése érdekében semmilyen eredményt nem sikerült elérnie, legalább a további hazudozástól tartózkodjon.

A G7 adott tegnap hírt arról, hogy annak ellenére, hogy az Eximbank ügyében az illetékes európai statisztikai döntőbizottság júliusban a magyar kormánnyal szemben foglalt állást, a jövő évi választásokig, az Eurostat asszisztálása mellett Magyarország hamis adatokat tüntet fel az államadósság mértékével kapcsolatban. Orbán Viktor 2010 után az államadósság elleni küzdelmet jelölte meg kormánya elsődleges prioritásaként. Ebben a küzdelemben a valóság szintjén a Fidesz semmilyen eredményt nem tudott felmutatni. A magánnyugdíj-pénztári rendszer felszámolásával, a magánnyugdíj-vagyon államosításával, a további megtakarítások elvonásával olyan rejtett adósságot képzett a nyugdíjrendszerben, amelynek figyelembe vételével az államadósság szintje már meghaladná a magyar GDP 100 százalékát.

Azonban a kimutatott államadósság is, jelentős számszerű növekedés kíséretében, a 2010-es kormányváltással azonos szinten, nagyjából 80 százalékon lenne, ha az Eximbank mintegy 700 milliárdos adósságát az államadósság részeként tüntetnék fel.

Volt idő, amikor lehetett ezt a kérdést szakmai vitának álcázni, ma egészen egyértelműen a magyar emberek szándékos becsapásáról van szó. Nincs szükség hónapokra ahhoz, hogy egy táblázatban az egyik sorból a másikba írjanak át számokat – kommentált az Együtt.

Kiemelt kép: Pataki Márton, az Együtt – a Korszakválók Pártja budapesti elnöke sajtótájékoztatót tart a Római-parton 2017. június 29-én. MTI Fotó: Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.