Belföld

Elutasítják a kéményseprők a törvénymódosítást

Tűz- és életveszélyes helyzetet eredményezhet, ha gyorstalpalón végzett közmunkások látják el az egyik legfontosabb közszolgáltatást – közölte a szervezet.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének közgyűlése továbbra is elutasítja a kéményseprést érintő törvénymódosításról szóló előterjesztést – közölte a szervezet.

Szakmai szempontból elfogadhatatlan, működésképtelen a kormány előterjesztése – hangsúlyozták. Az ipartestület úgy látja, hogy a javaslat alapvető szakmai szabályokat nem vesz figyelembe. A tagságon belüli felmérésük szerint a kéményseprők 75 százaléka elhagyná a pályát, ha a terveknek megfelelően a kéményellenőrzés átkerülne a katasztrófavédelemhez. A jelentős szakemberhiány miatt a közszolgáltatás biztonságos ellátása nem lesz garantált – áll a közleméynben.

A szervezet elutasítja azt a belügyminisztériumi tervezetet is, amellyel a jelenleg 800 órás kéményseprő-képzést 300 órára csökkentenék. Az ipartestület szerint beláthatatlan következménye lesz, ha csökkentett idejű és tartalmú képzéssel, szakmai tapasztalattal nem rendelkező közmunkások fogják ellátni az egyik legfontosabb élet-, vagyon- és tűzvédelmi közszolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik