Gazdaság

Meglepetés érheti: lekapcsolhatja a NAV a határon, ha adótartozása van

Meglepő gyakorlattal lép fel újabban az adóhivatal. Mind a Liszt Ferenc Repülőtéren, mind Röszkénél volt olyan eset, amikor egy véletlenszerűen kiválasztott határátlépő csak adótartozásai kifizetése után folytathatta útját, illetve tarthatta meg a nála levő ingóságokat – írta az Index. A fővárosi könyvelők körében felháborodást váltott ki egy újszerű és erősen szelektívnek tűnő gyakorlat.

Konkrét ügyeket is kiteregettek: egy egyéni vállalkozó fodrász például elmondása szerint mindig rendesen fizette esedékes adókötelezettségeit, de amikor nyaralni volt, megcsúszott egy befizetéssel. Repülővel érkezett haza Budapestre, a zöld folyosón jött át az ellenőrzésen, de a NAV egyik munkatársa véletlenszerű kiválasztással kiemelte a sorból. Minden csomagját átkutatták, majd közölték vele, hogy negyvenezer forint körüli adótartozása van, amit azonnal rendeznie kell.

Az eset kapcsán az is elhangzott, hogy amennyiben nem teremti elő a pénzt, akkor az útipoggyászból ingóságokat foglalhat le a NAV munkatársa. Mivel készpénz nem volt a fodrásznál, egy embert felhívhatott, végül másfél óra elteltével távozhatott, amikor kifizette a kölcsönkapott pénzből a tartozást. Az esetről jegyzőkönyv készült.

A lap megkérdezte a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnökét, Ruszin Zsoltot, mind gondol a jelenségről. Az adószakértő egyébként már maga is hallott ilyen esetekről.

Az a véleményem, hogyha majd az államtitkárt is feltartóztatják az országhatáron és megvizsgálják, hogy van-e adótartozása, sőt minden politikus, közszereplő átesik ezen, akkor lesz itt az ideje, hogy a katás fodrászokra is sor kerüljön. Amíg a NAV végrehajtási gyakorlata nem egységes és nem egyenlően jár el mindenkivel szemben, addig nincs miről beszélni!

– vélekedett a szakember.

Kiemelt kép: Ártánd, 2014. április 29. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyõre az ártándi határátkelõhely belépési oldalán 2014. április 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik