Gazdaság

Mészáros Lőrinc kiadója váratlan helyre csapott le

Egyik pillanatról a másikra, indoklás nélkül rúgta fel szerződését a Fejér megyei iparkamarával a felcsúti milliárdos kiadóvállalata. A kamara kiadványában a kormánnyal kritikus közgazdászoknak is teret adott.

Két évtizedes együttműködést rúgott fel egyik pillanatról a másikra a – Mediaworksön keresztül – Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Pannon Lapok Társasága (PLT) a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával.

Az iparkamara október 10-én értesült arról, hogy másnap, október 11-én mégsem jelenik meg az a négyoldalas melléklet a PLT-hez tartozó Fejér Megyei Hírlapban, amely már készen volt, és amelyről szerződésük volt a PLT-vel az év végéig.

Erről egy rövid közlemény olvasható az iparkamara honlapján, ebben a szervezet nem rejti véka alá, hogy szerintük jogszerűtlenül mondta fel a szerződést a PLT. A kiadó ráadásul nem is indokolta meg a lépést.

Értetlenül áll a történtek előtt a megyei kamarai elnök, Radetzky Jenő, aki lapunknak elmondta, hogy pár nappal korábban beszélt a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztőjével más ügyben, és az szóba sem hozta a közelgő lépést, sőt a lap munkatársai is gőzerővel dolgoztak a kiadványon. Pedig a főszerkesztővel való beszélgetés egy nappal az előtt történt csak, hogy a PLT elküldte a kamarának a szakításról szóló levelet. A levelet Kázmér Judit, a PLT ügyvezetője írta alá – vele is régóta tartja Radetzky a kapcsolatot, Kázmér most mégsem kereste a megyei kamarai elnököt, hogy megmagyarázza tettüket.

Mi is szerettük volna megtudni a PLT és Kázmér álláspontját, és azt, hogy a Mészáros Lőrinc-féle kiadó

miért éppen annak a megyének az iparkamarájával zördült össze, ahol a Mészáros-birodalom központja, Felcsút található,

de megkeresésünkre nem érkezett válasz.

Így azt sem tudjuk, miért vetettek véget idő előtt az együttműködésnek, kivált, hogy a lépéssel kétszeresen is magát hozta kellemetlen helyzetbe a kiadóvállalat. Egyrészt a kamara a megjelent mellékletek után fizetett havonta pár százezer forintot, ettől most elesik a PLT, ráadásul azt is kockáztatja, hogy az iparkamara kártérítést követel a partnereinek beígért kiadvány elmaradása miatt.

Ezért aztán vannak, akik azt valószínűsítik, hogy a kamarai kiadvány tartalma vált kényelmetlenné a Mészáros kezébe került Pannon Lapok Társaságának. A múltban ugyanis többször volt példa arra, hogy olyan elismert közgazdászokkal készített interjúk szerepeltek a mellékletben, akik bírálták a mostani kormányzatot és annak gazdaságpolitikáját. Megszólalt ott Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, akit 2006-ban Orbán Viktor a választás elveszített első fordulója után miniszterelnök-jelöltnek ajánlott az MDF-nek (a hétvégén a Momentum programbemutatóján szólalt fel), és Inotai András is.

A kamara nem tudott mást tenni, minthogy a saját honlapjára kitette a Gazdasági Kalauz című négyoldalas mellékletbe készült cikkeket, interjúkat. Azokat amúgy a kamara munkatársai írják, a Fejér Megyei Hírlapnál csak a szerkesztés és a tördelés folyt.

A Fejér Megyei Hírlaphoz egy másik, emlékezetes botrány is kapcsolódik a nem túl távoli múltból. Ott jelent meg tavaly karácsonykor az Orbán Viktor kormányfővel készített interjú meghekkelt változata, amelyet az idén még legalább kétszer kiküldtek a lap digitális előfizetőinek.

A Pannon Lapok Társaságához tartozó három megyei és egy városi lap élén két hónapja vezetőváltást vezényeltek le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik