Gazdaság

Diplomát hazudott, de pert nyert a fideszes politikus

A bíróság szerint Hévíz polgármestere nem jutott előnyhöz azzal, hogy egy pályázatban felsőfokú végzettségűként szerepelt. Inkább a csalást emlegető DK-s képviselőket marasztalták el.

Egy 2008 októberében beadott keszthelyi önkormányzati pályázatban több helyen az szerepelt, hogy Hévíz Fidesz-KDNP színekben induló későbbi (egyben jelenlegi) polgármesterének, Papp Gábornak felsőfokú végzettsége van. Holott nincs, hiányzott a nyelvvizsgája a diploma megszerzéséhez.

A pályázatot a város megnyerte, teljesítette, a pályázat révén létrejött a Mentoriroda, amelynek irodavezetője Papp lett. Jóval később, 2014 decemberében megjelent egy cikk az ügyről a Blikkben, amely azt állította, csalás miatt nyomoznak, miután Papp olyan vezető pozíciót töltött be, amihez nem volt meg az előírt képesítése. Másnap a Demokratikus Koalíció helyi képviselői sajtótájékoztatót tartottak, erről ennyi jelent meg a Zalai Hírlapban:

A Blikkben megjelent hír alapján sajtótájékoztatót tartott Nagy Zoltán, a Demokratikus Koalíció megyei és Kovács Viktória, a párt keszthelyi képviselője. A lap értesülései alapján – melyeket a tájékoztatót tartó két politikus idézett is – Nagy Zoltán összegezte a párt álláspontját, mivel a megjelent állításokat olvasva számos kérdés fogalmazódott meg bennük. A DK képviselői a cikkre hivatkozva csalással és hazugsággal vádolták a polgármestert, és felszólították, hogy azonnali hatállyal nyújtsa be lemondását. Kérdésünkre jelezték: a hivatkozott cikkben olvasottnál több információjuk nincs az ügyről.

A Keszthelyi Televízió is ott volt az eseményen, de a felvett anyagot nem adta le, mert a polgármester nem nyilatkozott, márpedig a tévé ezt elengedhetetlennek tartotta volna. Mivel az anyag nem ment adásba, nem is archiválták, hanem törölték. Ma már az ügy egyik szereplője sem emlékszik arra, mi hangzott el pontosan a sajtótájékoztatón, a zalai hírportálon fellelhető cikk az egyetlen, ami a DK-sok megszólalását dokumentálja.

Hogyan került oda?

Papp Gábor polgármester ezután pert indított a blikkes újságíró és a két DK-s képviselő ellen rágalmazás miatt. Azt állította, hogy nem hazudott és nem csalt. Az eljárás során kiderült, hogy Pappnak valóban nem volt diplomája a pályázat beadásakor, sőt az egyetem nyilatkozata szerint még az idén februárban sem. Vagyis a pályázatban szereplő állítás hamis volt – így legfeljebb az a kérdés maradt, minősíthető-e csalásnak, ami történt.

Papp a februári tárgyaláson elismerte:

a pályázatban szereplő, rám vonatkozó adatok az én előadásom, adatszolgáltatásom alapján történtek.

A pályázatban több helyen is rögzítették, hogy Pappnak felsőfokú végzettsége van. Ezeken az iratokon szerepelt a leendő polgármester aláírása, ezt is megerősítette a bíróságon. Rákérdeztek arra is, miért szerepel az iratokban az, hogy a legmagasabb iskolai végzettsége a főiskola.

Erre Papp Gábor – a jegyzőkönyv szerint – a következőt válaszolta:

Ezt nem tudom megmondani, hogy miért szerepel itt is az, hogy a legmagasabb iskolai végzettségem főiskola. A pályázat megírására felelős osztály az illetékes.

A Zaol.hu cikkében a polgármester azt nyilatkozta, az irodavezetői munkakör betöltésének (4 órában) nem volt feltétele a diploma. Kikerestük az eredeti pályázati adatlapot, és annak kitöltési útmutatóját. Az valóban nem szerepel benne, hogy feltétel a felsőfokú végzettség. De az igen, hogy a projekt sikeres megvalósításához kiemelten fontos a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek aktív közreműködése.

Ketten együtt 3 millió forintot vettek fel

A bírósághoz becsatolt iratokból az is kiderül, hogy Papp Gábor és felesége, aki szintén dolgozott a projektben, összesen mennyi pénzt vehetett fel:

  • a későbbi polgármester 2009 áprilisa és 2010 októbere között a 4 órás munkáért összesen bruttó 1,7 millió forintot – ez havi bruttó 80 ezer forintnak felelt meg.
  • A felesége 2009 áprilisa és 2011 júniusa között összesen bruttó 1,7 millió forintot (havi bruttó 60-80 ezer forint közötti összegben). Az nem derül ki az iratokból, hogy őt hány órában foglalkoztatták.

Papp Ágota a tavaly szeptemberi tárgyaláson az összeggel kapcsolatban ezt mondta:

Ha a havi nettó 36 ezer forintot jogosulatlanul vettem fel, akkor bocsánatot kérek, ez nem egy nagy összeg.

Később a nő visszalépett a pertől.

Papp Gábor, amint polgármesterré választották, lemondott az iroda vezetéséről. A felesége viszont még egy darabig alkalmazásban volt, és a bérét is megkapta az önkormányzati projektben. A polgármester életrajza szerint egyébként ebben az időszakban vállalkozó volt, így nem igazán érthető, miért volt szüksége a 4 órás állásra:

1994-től 2010-ig vállalkozóként (egészségügyi szolgáltatás, informatika, elektronikus média) dolgoztam.

Az önéletrajzában a diploma meglétének kérdését kikerülve ezt írja végzettségével kapcsolatban:

Szombathelyen a Nyugat-magyarországi Egyetem Egészségtudományi Tanszékén Egészségtan tanár szakon, ifjúsági közösségi munka-; Munkahelyi egészségfejlesztés-; és Inkluzivitás- integráció a közoktatásban szakirányokon végeztem. Német nyelven beszélek.

Mit érdemel az a bűnös?

Az iratok között szerepelt még egy a DK-nál belső használatra kiadott kommunikációs panel, ami valahogy elkerült a Keszthely TV-hez is. Papp Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta a májusi tárgyalás jegyzőkönyve szerint:

Lehet, hogy odafújta a szél?!

De mivel ez a dokumentum nyilvánosságra nem került, annak révén a rágalmazás nem valósulhatott meg, csak a két ellenzéki politikus nyilatkozataiból indulhatott ki a bíróság. Amely

a két DK-s képviselőt bűnösnek mondta ki és megrovásban részesítette.

A vádlottak felmentésért, a polgármester súlyosításért folyamodott, pénzbüntetést szeretne elérni.

A 24.hu-nak Kovács Viktória azt mondta:

ez az egész tyúkper nem szól másról, mint hogy vegzálják az ellenzéket, illetve azt, aki kinyitja a száját.

Hozzátette: azt szerették volna, ha nyilvánosságra kerül, hogy a későbbi polgármester valótlanságot állított. És hogy mit gondol erről az egészről Papp Gábor, akinek nincs diplomája, mégis azt írták be a saját adatszolgáltatása alapján a pályázatba, hogy van?

Meg kell tisztítani a közéletet ezektől az emberektől, és felelősségre kell vonni őket, mert a társadalom egészét veszélyeztetik. Rágalmaikkal átlépték azt a határt, amit közszereplőként tűrnöm kell

– nyilatkozta a már említett Zaol.hu-cikkben a DK képviselőiről.

Kiemelt kép:MTI/Földi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik