Gazdaság
wittinghoff tamás (wittinghoff tamás)

Másodfokon pert nyert a magyar állam Budaörs ellen

24.hu
24.hu

2017. 10. 11. 13:45

Korábban a témában:

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kimondta, hogy az állam teljes egészében jogszerűen járt el a költségvetésnél a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével, a szabályozással tehát semmiféle kár nem éri az érintett önkormányzatokat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A magyar állam ellen Budaörs önkormányzat indított pert májusban, mert az állam elvette az iskoláit, miközben az önkormányzatra terhelte annak fenntartását a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével.

A város azt kifogásolta, hogy a követelt hozzájárulás (2,1 milliárd forint) a háromszorosa annak, mint amit a város eddig az iskolái működtetésére fordított, és a település költségvetésének 16 százalékát teszi ki. Emellett kétszer akkora összegről van szó, mint amennyit a város összes feladatához hozzájárulásként kap az államtól, így a város a költségvetés nettó befizetőjévé válik.

Az iskolaállamosítás során az ingatlanok az önkormányzatoknál maradtak, ehhez a tulajdonhoz viszont már nem társultak jogok. Törvény tiltja, hogy a település az épületet elidegenítse, bérbe adja vagy hitelt vegyen fel rá. A vagyonkezelő a területileg illetékes Klik lett.

Budaörs első fokon megnyerte a pert, most elvesztette.

Budaörs, 2017. május 29.
Az M7-es autópálya két oldalára települt budaörsi kereskedelmi park (k), valamint a fõváros XI. kerületének részlete a távolban, Gazdagrét lakótömbjeivel és a Sas-heggyel.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Pert nyert Budaörs az állam ellen
A Fővárosi Törvényszék több százmillió forint plusz kamat megfizetésére kötelezte az államot.

Az NGM úgy kommentálta a másodfokú bírósági döntést, hogy „az véglegesen megerősíti, hogy a szolidaritási hozzájárulás fizetésének elve összhangban van az állami és önkormányzati feladatellátás átrendeződésével”.

Kiemelt képünkön Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere látható. Fotó: MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.