Közélet
Budaörs, 2017. május 29.
Az M7-es autópálya két oldalára települt budaörsi kereskedelmi park (k), valamint a fõváros XI. kerületének részlete a távolban, Gazdagrét lakótömbjeivel és a Sas-heggyel.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Pert nyert Budaörs az állam ellen

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 06. 23. 09:47

Korábban a témában:

A Fővárosi Törvényszék 765 millió forint plusz kamatai megfizetésére kötelezte az államot abban a polgári perben, amelyet Budaörs önkormányzata indított a magyar állam ellen, mert nem akarta fizetni az igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást – írja az Index.

Hozzátették, ez csak részítélet volt, a per 2018 januárjában folytatódik. Lapunk kereste Wittinghoff Tamás budaörsi polgármestert, de ő is bent ül a tárgyalóteremben, így még nem tudott nyilatkozni.

Mint ismert, az állam idén az iskolák működtetői szerepét is átvette. Bár az ingatlanok az önkormányzatoknál maradtak, ehhez a tulajdonhoz már nem társultak jogok, törvény tiltja, hogy a település az épületet elidegenítse, bérbe adja vagy hitelt vegyen fel rá. A vagyonkezelő a területileg illetékes Klik lett. Ezzel együtt a kormány bevezette a szolidaritási hozzájárulást, vagyis a tehetősebb önkormányzatoknak hozzá kell járulniuk az állami iskolák fenntartásához.

A számítások szerint Budaörsnek 2017-ben 2,125 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett volna fizetnie, az első részlet, 255 millió forint januárban volt esedékes, utána pedig havonta 170 millió forint. A követelt hozzájárulás a háromszorosa annak, mint amit a város eddig az iskolái működtetésére fordított, és a település költségvetésének 16 százalékát teszi ki. Emellett kétszer akkora összegről van szó, mint amennyit a város az összes feladatához hozzájárulásként kap az államtól, így a város a költségvetés nettó befizetőjévé válik.

A keresetlevél szerint ezzel összeomlott a település költségvetése, veszélybe került az önkormányzati feladatok ellátása és a tervezett beruházások. „Jogalkotással elkövetett károkozásra” és visszaélésszerű jogalkotásra hivatkoznak, míg az állam azzal érvel, hogy a bíróság nem veheti át a jogalkotói szerepet és a jognak alárendeltség ténye is megmarad, illetve a magyar bírói gyakorlat eddig elzárkózott az állam által jogalkotással okozott károk megítélésétől.

(kiemelt kép: MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.