Gazdaság

Zűrös cégeket hagyott hátra a kamara alelnöke

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nem válaszol arra, hogy jelent-e problémát számukra Fekete Balázs előélete.

Üzleti múltja miatt nem alapíthatna, vagy nem vezethetne céget Fekete Balázs, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának alelnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának pedig tagozatvezetője – írja a hvg.hu.

A portál azt írja: Fekete ügyvezetője és tulajdonosa volt annak az Ávix Kft-nek, amelynek kényszertörlését 2014-ben rendelte el a cégbíróság. A vállalkozás szinte minden tevékenységet felvett a palettájára a cukor-nagykereskedelemtől a gyógyászati termékekig, fő profiljaként pedig az informatikát jelölte meg. Utolsó elérhető beszámolója 2010-ből való, amikor 1,5 millió forint bevételt ért el 3,8 milliós veszteség mellett. A cég ezt a beszámolót is csaknem egy évvel a kötelező határidő lejárta után, 2012 márciusában adta le, a NAV pedig 982 ezer forint követelést jelentett be a kényszertörlési eljárás alatt.

A jogszabályok szerint az ilyen társaságok vezetőit fő szabályként öt évre eltiltják a cégvezetéstől, vagyis ha Fekete szeretne vezető tisztségviselő lenni, vagy többségi tulajdont szerezni egy cégben, azt a NAV az adóregisztrációs eljárás keretében nem engedné – a céget felszólítaná, hogy szüntesse meg vele a jogviszonyt, vagy törli az adószámát.

A hvg.hu megkérdezte a fővárosi kamarát, hogy nem jelentett-e problémát számukra Fekete előélete, de nem kaptak választ. Törvényi kötelezettségének egyébként a BKIK sem tett eleget, 2016. évi beszámolóját ugyanis a mai napig nem fogadta el – írja a portál.

Felidézik azt is, hogy Fekete más cégeinek is meggyűlt a baja a határidőkkel – az Eudata Zrt. és a Hungaroptika Kft. például egyszer sem tartotta a beszámoló leadásának májusi határidejét, a 2007-ben alapított Fortuna Optika Kft. pedig, amely 2010-ben végelszámolás alá került, semmilyen éves pénzügyi jelentést nem adott le egész működése ideje alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik