Gazdaság

Milliós sarctól szabadulhatnak meg a vállalkozások most

Írtuk nemrégiben, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azon vállalkozásokra is kivethet tagdíjat, akik nem is végeznek mezőgazdasági tevékenységet. A kötelező kamarai tagság létrejöttéhez ugyanis az is elegendő, ha a TEÁOR-jegyzékben (tevékenységek köre) szerepelnek agrár tevékenységek. Például ha egy étterem tevékenységi körében szerepel a fakitermelés (mert anno, amikor még díjköteles volt a módosítás, inkább mindent beírtak), akkor ő is automatikusan taggá válik. És előbb-utóbb kopogtat is a kamara nála, hogy visszamenőleg is beszedje a tagdíjat, ami árbevételtől függően akár milliós nagyságrendű, adók módjára behajtható tartozást jelenthet.

Most részben megszabadulhatnak ettől a kötelezettségtől az érintettek. Legalábbis ez derül ki abból a levélből, amit a Pest megyei és Érd megyei jogú városi Kereskedelmi és Iparkamara kiküldött tagjainak. E szerint aki vállalja, hogy július 31-ig:

  • a 2016. évi kirótt tagdíját (a pótlékkal együtt) megfizeti,
  • törölteti a cégjegyzékből és az egyéb nyilvántartásokból az agrárgazdasági tevékenységeket,
  • a NAK alapszabálya szerinti tagdíjalap-csökkentő kedvezményeket a 2016. évi tagdíjra nem igényli,
  • az e-Irodán keresztül 2017. június 20-a és 2017. július 31. között beküldi a megfelelően kitöltött nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy 2019. december 31-ig nem keletkezik újra NAK tagsága

annak adott a lehetőség a 2013-2016. évi kötelezettségek elengedésére, továbbá a 2017. évi tagdíjfizetés alóli mentesülésre, amennyiben a gazdálkodó szervezet a bejegyzett agrárgazdasági tevékenységeit ténylegesen nem végzi, és a NAK önkéntes tagja sem kíván lenni.

Hogy is van ez? Nem értettük.

Ha a NAK elengedi a 2013-2016. közötti kötelezettséget, és mentesít a 2017. évi tagdíj megfizetése alól, akkor annak hogyan lehet az a feltétele, hogy mégis meg kell fizetni a 2016-os tagdíjat? Végül is melyik évi tagdíjat engedik el, és melyiket kell megfizetni? Megkérdeztük mindkét kamarát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara válaszában azt írta, a PMKIK tájékoztató levelében hibás az egyik évszám. A Lényeg:

  • amennyiben a 2016-ban a tagjegyzékbe vett tagok 2017. július 31-ig megszüntették, illetve megszüntetik a tagságukat, és a rögzített egyéb feltételeknek is megfelelnek, mentesülhetnek a tagjegyzékbe való bekerülésük évét megelőző években esedékes tagdíj megfizetése alól.

Tehát, akik 2016-ban tagjaik voltak, de ezt egyébként nem szeretnék, azoknak a július végi megszüntetés mellett csak a 2016. évi tagdíjat kell megfizetniük, és mentesülhetnek a 2013-2015 közötti, illetve a 2017. évi tagdíj megfizetése alól is.

Az agrárkamara csütörtökön sajtóközleményt is kiadott a témában, azt is érdemes lehet elolvasniuk az érintetteknek.

Eddig mintegy 1,8 milliárd forint tagdíjat fizettek be a tagok a NAK-nak

Ezt az adatot az idei tagdíjbevallások alapján mondta a NAK főigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatóján. Darabos Tamás közölte: a tagdíj-bevallási időszak június 1-jén kezdődött és július 15-én ér véget, az elkövetkező két hétben még több mint 400 ezer bevallást várnak. A tagdíj-befizetés határideje pedig július 31. A főigazgató úgy kalkulál, hogy a befizetési hajlandóság eléri majd a 99 százalékot, és mintegy 4,2 milliárd forintot tesz ki az idén. Ez a NAK bevételeinek csaknem 50 százalékát jelenti, ugyanis a köztestület bevétele éves szinten 10-11 milliárd forint.

A főigazgató szerint a tagdíjak bevallása rendben zajlik, eddig mintegy 50 ezren adták be, s a tapasztalatok szerint a tagok döntő része az utolsó három napra hagyja ezt a kötelezettséget. A NAK ügyfélszolgálatának forgalma megsokszorozódott.

Darabos Tamás kiemelte: az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében nem kell bevallást tenniük a földműves tagoknak, illetve azoknak a kizárólag őstermelőként tevékenykedő kamarai tagoknak, akiknek az előző évi árbevételük nem érte el a 600 ezer forintot, és semmilyen, a NAK alapszabályában foglalt kedvezménnyel nem kívánnak élni. Esetükben elégséges, ha a NAK által postai úton megküldött csekken megfizetik a 2000 forint tagdíjat. A NAK előzetes adatai alapján ők mintegy 200 ezren vannak.

A főigazgató jelezte: az igénybe vehető tagdíjkedvezmények idén tovább bővültek. Azok a tagok, akiknek agrárgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétele nem éri el a teljes árbevételük 33 százalékát (külön kérelem esetén 50 százalékát), kérhetik, hogy a tagdíjfizetési osztályba sorolás csak az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétel alapján történjen. A változás jelentős, mivel ez korábban 20, külön kérelem esetén 25 százalék volt. Azok a tagok pedig, akik már nem folytatnak agrártevékenységet, ahogy feljebb is írtuk, egyéves tagdíjuk megfizetése mellett kérhetik tagságuk törlését.

A notórius nem fizető agrárkamarai tagok mintegy 2600-an vannak, tőlük a tagdíjbehajtást a NAK a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kérte, tagdíjtartozásuk mintegy 1,2 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik