Gazdaság
Hajdúböszörmény, 2015. február 5.
Napfelkelte látszik a bezárt Tesco áruház felett Hajdúböszörményben 2015. február 5-én. Az áruházlánc január 13-án jelentette be, hogy február 4-től bezár 13 magyarországi üzletet. A bezárás után 566 dolgozó közül 350-et továbbfoglalkoztat a Tesco más üzletekben, 60 kollégájának nem tud a vállalaton belül új pozíciót ajánlani, míg 90 munkavállaló saját maga döntött úgy, hogy a cégen kívül keres új lehetőséget.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Tesco elhagyhatja Magyarországot

A multicég átgondolja jelenlétét nemcsak hazánkban, hanem az egész régióban.

UPDATE: az áruházlánc cáfol, nincs szó kivonulásról:

A Tesco továbbra is elkötelezett, hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett.

A Magyar Idők – névtelen londoni forrása alapján – azt írja, hogy kivonulhat a Tesco hazánkból, és jövőre a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhat, ha dolgozói kitartanak követeléseik mellett, sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket. Az anyacég nem akar sem bért, sem létszámot emelni.

A londoni központ menedzsmentjének neve elhallgatását kérő tagja szerint a Tesco szerint a jelenlegi forgalom mellett nincs több pénz a humánpolitikai kérdésekre. A cég központja a kivonulást fontolgatja, akár úgy is, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy jövő március után csomagban értékesítik..

A Tesco hamarabb is dönthet a kivonulás mellett, már tárgyaltak is több lehetséges kereskedelmi befektetővel – fogalmazott az informátor. Közben a keleti és a nyugati piacok közötti kettős mérce a munkaerő megbecsülésében nyilvánvaló, ezért a lengyel Szolidaritás vezetésével október 17-én a Tesco prágai központja előtt tüntetnek a dolgozók. Arra meghívták a KDFSZ-t is.

Elegünk van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között: az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat

– közölte Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Hétfőn délután 2 órakora egyébként ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a Tesco vezetői és a szakszervezetek. A Tesco Global Áruházak Zrt. a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) korábban jelezte, hogy a Tesco elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket, szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.) Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke azt közölte, hogy “a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja a Tesco országos felmérése, amely célja, hogy boltméretekre és -típusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális létszámot.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke szerint az átvilágítások hatással lesznek a szakszervezetek által javasolt létszámbővítésre, hiszen ennek fényében kapnak pontos képet az áruházláncban uralkodó állapotokról, a munkavállalók létszámáról, leterheltségéről. Bubenkó Csaba korábban a szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

A szakszervezeti követelések elfogadása érdekében a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál.
A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig mintegy 1000 tagja van. A Tescónak Magyarországon 206 üzlete van, ebből 112 hipermarket. A cég csaknem 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.