Gazdaság

A Tesco elhagyhatja Magyarországot

A multicég átgondolja jelenlétét nemcsak hazánkban, hanem az egész régióban.

UPDATE: az áruházlánc cáfol, nincs szó kivonulásról:

A Tesco továbbra is elkötelezett, hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett.

A Magyar Idők – névtelen londoni forrása alapján – azt írja, hogy kivonulhat a Tesco hazánkból, és jövőre a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhat, ha dolgozói kitartanak követeléseik mellett, sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket. Az anyacég nem akar sem bért, sem létszámot emelni.

A londoni központ menedzsmentjének neve elhallgatását kérő tagja szerint a Tesco szerint a jelenlegi forgalom mellett nincs több pénz a humánpolitikai kérdésekre. A cég központja a kivonulást fontolgatja, akár úgy is, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy jövő március után csomagban értékesítik..

A Tesco hamarabb is dönthet a kivonulás mellett, már tárgyaltak is több lehetséges kereskedelmi befektetővel – fogalmazott az informátor. Közben a keleti és a nyugati piacok közötti kettős mérce a munkaerő megbecsülésében nyilvánvaló, ezért a lengyel Szolidaritás vezetésével október 17-én a Tesco prágai központja előtt tüntetnek a dolgozók. Arra meghívták a KDFSZ-t is.

Elegünk van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között: az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat

– közölte Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Hétfőn délután 2 órakora egyébként ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a Tesco vezetői és a szakszervezetek. A Tesco Global Áruházak Zrt. a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) korábban jelezte, hogy a Tesco elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket, szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.) Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke azt közölte, hogy “a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja a Tesco országos felmérése, amely célja, hogy boltméretekre és -típusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális létszámot.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke szerint az átvilágítások hatással lesznek a szakszervezetek által javasolt létszámbővítésre, hiszen ennek fényében kapnak pontos képet az áruházláncban uralkodó állapotokról, a munkavállalók létszámáról, leterheltségéről. Bubenkó Csaba korábban a szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

A szakszervezeti követelések elfogadása érdekében a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál.
A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig mintegy 1000 tagja van. A Tescónak Magyarországon 206 üzlete van, ebből 112 hipermarket. A cég csaknem 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Ajánlott videó

Mi ez az egész Márki-Zay jelenség? Milyen hatással lesz a kisvárosi polgármesterségből a nagypolitikába berobbanó férfi a magyar közéletre – akkor, ha győz az előválasztáson, s győz Orbán ellen is; akkor, ha csak az előválasztáson diadalmaskodik; s akkor, ha már az előválasztást is elbukja. Erről szól a mai Háromharmad Pál Zsomborral, Pető Péterrel és Nagy Józseffel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.