Gazdaság

A Tesco cáfolja, hogy kivonulást tervezne

Magyar Idők – névtelen londoni forrása alapján – azt írta, hogy kivonulhat a Tesco hazánkból, és jövőre a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhat, ha dolgozói kitartanak követeléseik mellett, sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket.

Megkérdeztük a brit láncot, mi igaz ebből. A Tescótól a következő választ kaptuk:

A Tesco továbbra is elkötelezett, hosszú távú és fenntartható magyarországi  és közép-európai működés mellett.

Vagyis kivonulásról szó nincs. Mint ahogy 2014-ben és 2016-ban sem volt igaz ez a hír.

Hétfőn folytatják a tárgyalásokat

Hétfőn délután 2 órakor folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a Tesco és a társaságnál működő érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között.

Tesco Global Áruházak Zrt. a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést. A KASZ korábban arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljuttatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. A Tesco idén Szeptembertől amúgy is emelte a bért, de első körben csak 176 ezer forintra. Emlékeztetőül: tavaly félévkor még 129 ezer forint volt a legkisebb bér az áruháznál.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke korábban azt közölte, hogy “a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen és célja, hogy boltméretekre és -típusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottsága elnökének korábbi beszámolója szerint az átvilágítási sorozat tapasztalatai hatással lesznek a szakszervezetek által javasolt létszámbővítésre, hiszen ennek fényében kapnak pontos képet az áruházláncban uralkodó állapotokról, a munkavállalók létszámáról és leterheltségéről.

Bubenkó Csaba korábban a szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

A szakszervezeti követelések elfogadása érdekében a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál. A sztrájkkészültség még jelenleg is fennáll.

Még csak most jön az igazi bérharc a Tescónál
A szakszervezet 200 ezer forintos legkisebb bért akar, ez másfél év alatt több mint 50 százalékos emelés lenne. Vizsgálják azt is, hol mekkora létszámnövelésre van szükség, de közben kisebb leépítés is lehet a központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik