Gazdaság

Új kedvezményt kaphatnak a nyugdíjasok

A nyugdíjas szövetkezetekről szóló cikkében említi meg a Világgazdaság, hogy a visszafoglalkoztatott nyugdíjasok adóztatásánál is legyen kedvezményes adózás.

A szövetkezeten keresztüli munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá a közterhek.

Munka nyugdíj mellett: kell a pénz, de a hasznosság érzése legalább ennyire fontos
Két-három hét még, mire megjelennek az állásajánlatok az elsőként bejegyzett nyugdíjas szövetkezetnél. Az áruházláncok nagy része számít a nyugdíjasok munkájára.

Ráadásul a mindenkori – az idén 127 500 forintos – minimálbérig étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíjas szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen is.

A nyugdíjas szövetkezeti tagok nyugdíját pedig nem érinti a foglalkoztatás. Akkor sem, ha volt közszférások.

Tolonganak a cégek, hogy minél több nyugdíjast tudjanak munkára fogni
Van olyan autóipari beszállító, amely még a gyártósort is átalakította, hogy le tudjanak ülni a szalag mellé nyugdíjas munkavállalók.

A Fidesz frakcióvezetője, a nyugdíjas szövetkezetek egyik ötletgazdája, Kósa Lajos szerint a kormány azon is dolgozik, hogy a munka törvénykönyve alapján visszafoglalkoztatott nyugdíjasoknak is kialakítsanak egy kedvezőbb adózási formát. Azt mondta a lapnak, a Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztetnek, de még nem tudni, hogy mikor készülhet el a törvényjavaslat. A cikkből az sem derül ki, pontosan mit jelenthet a kedvezőbb adózási forma.

Kósa Lajos 2,7 millió inaktív nyugdíjast mozgatna meg
Újabb nyugdíjas szövetkezet alakul. A frakcióvezető két éven belül legalább 800 ezer és 1 millió közötti dolgozó nyugdíjast vár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik