dohanygyar(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Átlagon felül támogatja a kormány a dohánytermesztőket

A kormány 2020-ig az eddig megszokott módon továbbra is támogatja a dohánytermesztők munkáját Magyarországon - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Magyar Dohánytermesztők Országos Szövetsége (Madosz) által szervezett dohánytermesztési nyílt napon pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Nagy István kifejtette, átmeneti nemzeti támogatásként a korábbi, hektáronkénti 600 ezer forint változatlan formában jár a termelőknek. Hozzátette, hogy könnyítésként az eddig feltételként szabott hektáronkénti 1000 munkaóra helyett csak 500 munkaóra bejelentett foglalkoztatási kötelezettséget kell teljesíteniük. A termesztést vállaló gazdák emellett a de minimis (csekély összegű) támogatási formából további 300 ezer forint kiegészítést kaphatnak, így egy hektárra összesen akár 1 millió forintos pénzbeli segítséghez juthatnak.

Nincs ma Magyarországon olyan ágazat, amelyet a kormány ekkora dotációval támogatna, tartana piacon és versenyképes helyzetben – jelezte a szakmai napra meghívott termelők és termeltető-felvásárló társaságok képviselői előtt az államtitkár. Mint mondta, ezt azért teszi meg a kormány, mert Magyarországnak keleti térségében „végtelenül fontos” értelmes célhoz és munkához juttatni az itt élő embereket.

Úgy vélte, a következő években a szektor szereplőinek azon kell gondolkodniuk, hogyan lehet biztosítani a megfelelő számú munkavállalót a nagy élőmunkát igénylő termesztéshez. Kifejtette, megoldást kell találni arra, hogyan lehet egész éven át tartó, biztos megélhetést nyújtani azoknak, akik jelenleg a közmunkaprogramban dolgoznak, hogyan lehet őket „átcsábítani” például a közfoglalkoztatotti létnél jóval nehezebb és több munkát, de magasabb munkabért kínáló idényjellegű dohánytermesztési munkákra.

Az egész ágazat, illetve a zöldség- és gyümölcstermesztési szektor fő kulcsa az, hogy azt a munkaerő-potenciált, ami jelenleg a közmunkaprogramban rejlik, hogyan tudjuk piaci körülmények között, a mezőgazdasági vagy az agrárszektor számára használhatóvá tenni – mondta Nagy István.

Emlékeztetett, a kabinet több olyan törvénymódosítást hajtott végre, amelyek lehetővé teszik a közmunkaprogramból az átjárhatóságot a piaci körülmények közé, azaz át lehet irányítani közmunkásokat szezonális munkákra.
Ez viszont „rázós, nem akar működni”, mindenki elkövet mindent azért, hogy ő erre alkalmatlan legyen, mert ez csak szezonális munka – vélekedett Nagy István, hozzátéve, hogy ezért van szükség az egész éven át tartó munkalehetőség biztosítására.

Azon gondolkodjunk, hogyan tud a magyar kormány a termelők partnere lenni abban, hogy éves szinten tudjanak munkabért biztosítani a családi gazdaságokban és üzemekben dolgozó olyan munkavállalóknak, akiknek munkájára hosszú távon lehet számítani – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!