Gazdaság

Kötelezettségszegési eljárás is jöhet az MNB-alapítványok miatt

Az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is vizsgálja az MNB befektetési tevékenységét, illetve az alapítványok működését a tiltott monetáris finanszírozás szempontjából – válaszolta Mario Draghi egy EP-képviselő kérdésére.

A jelenlegi vizsgálat alapján amennyiben szükséges, az EKB kész további lépéseket tenni, ami magában foglalhatja egy kötelezettségszegési eljárás elindítását is – áll Draghi válaszában.

Az MNB-nek biztosítania kell, hogy az általa létrehozott alapítványok közvetve vagy közvetlenül nem szolgálják az állam finanszírozásának célját. A vizsgálat az MNB által létrehozott alapítványokat is érinti, illetve ezeknek az alapítványoknak a befektetési tevékenységét.

A kérdéses cikkely arról szól, hogy az EU jegybankjai nem vásárolhatnak állampapírokat közvetlenül az elsődleges piacon. A másodpiaci vásárlás engedélyezett, de ezek sem sérthetik a monetáris finanszírozás tilalmát, amivel kapcsolatban a részletszabályokat az Európai Bizottság egy korábbi döntése tartalmaz.

Mindez azért érdekes, mert az utóbbi években arról lehetett olvasni, hogy az MNB alapítványai lakossági állampapírokat is vásároltak. Ezeknek azonban nincs kialakult másodpiacuk, így a gyakorlatban csak az elsődleges piacon tehették azt meg.

A Pallas Athéné alapítványok az utóbbi hónapokban már reagáltak az EKB vizsgálatára, sokak szerint részben ennek köszönhető, hogy a portfóliójukban fokozatosan vették át az állampapírok szerepét az ingatlanbefektetések.

(MTI/Portfólió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik