Gazdaság

Tízezren ingáznak Ausztriába a háromszoros, négyszeres bérért

Ausztria mindig is vonzó volt a magyar munkavállalók körében, Szlovákiában dolgozó ingázóból viszont egyre kevesebb van – írta a vg.hu. Az osztrák munkaerőpiac 2011 májusa óta teljesen nyitott a hazai munkavállalók előtt. A Bécs–Győr–Pozsony-háromszögben, Közép-Európa egyik dinamikusan fejlődő területén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a naponta ingázók száma 10 ezer fő körül van, a nyári és az őszi idénymunkák idején ennél is sokkal több.

A külföldi munkavállalás fő oka a két ország bérszínvonalának különbsége. Az osztrák oldalon főleg szakmunkásokra van igény, és mivel egyes szakmákban három-négyszeres bérkülönbségek is vannak a határ két oldalán, elsősorban a szakmunkások ingáznak. Egedy Tamás, az MTA tudományos főmunkatársa a tanulmányban a vendéglátást, a gasztronómiát és a vasipari munkákat említette példaként. Ausztriában egy felszolgáló bruttó 1500 euró (több mint 450 ezer forint) körül keres, ami valamivel több mint háromszorosa az átlagos magyar felszolgálói béreknek.

Osztrák bérrel lehetne visszacsalogatni a dolgozókat a Balatonhoz
Egyetlen apróság hiányzik: az, hogy a magyar vendég megfizesse az ausztriai árakat.

A szlovákiai oldalon kicsit más a helyzet, és kisebbek (10-30 százalékosak) a bérkülönbségek is. A magyarországi munkaerőhiányt az ezredforduló után még a szlovákiai oldalról érkező dolgozók enyhítették, az évtized második felétől azonban már a magyar munkavállalók jelentek meg Pozsony környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik