Gazdaság

A szívószál elleni harcról szól az augusztus

Húsz percig használjuk, ötszáz év alatt bomlik le.

Szívószálmentes hónapot hirdetett a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amelyhez 12 magyarországi vendéglátóhely csatlakozott. Az alapítvány munkatársa, Boóc Judit az Inforádiónak elmondta: egy szívószálat átlagosan húsz percig használunk, de a lebomlási ideje akár 500 év is lehet. A vizekben talált műanyagok közül a PET palackok és műanyag zacskók után a szívószálak okozzák a legnagyobb problémát.

Magyarországon évente körülbelül 500 millió szívószálat használnak el, Amerikában naponta ennyit – mondta. Az augusztusi kampány keretében a fenntartható vendéglátóhely minősítést elnyert helyek vállalták, hogy csak akkor adnak szívószálat, ha a vendég kifejezetten kéri.

Boóc Judit szerint lényeges probléma, hogy gyakran kérés nélkül is tesznek szívószálat az üdítőbe, az pedig a kukában végzi, akár használtuk, akár nem. Léteznek természetbarátabb megoldások is: vannak tartós műanyag szívószálak, amiket el lehet mosni és nagyon sokszor felhasználhatók, vagy papír és fém szívószálak, amik szintén jó alternatívái a műanyagnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik