Gazdaság

Megtudtuk, mitől olyan jó az e-recept

A gyógyszerészek már várják az átállást a papír alapú receptről az elektronikusra, mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 hétfő reggeli műsorában.

Hankó Zoltán közölte: a közegészségügyben november 1-jével kötelező csatlakozással, illetve a rendszer elveivel már mindenki tisztában van, így a mostani, utolsó hónapokban a gyógyszerészek “az apró gyakorlati kérdésekkel” foglalkoznak. A tesztüzemben részt vevő patikák visszajelzései szerint az elektronikus receptek kiadása valamivel gyorsabb, mint a papíroké, és eddig semmilyen gyógyszerkiadási probléma nem jelentkezett.

Az új rendszer előnye, hogy a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több, azonos hatóanyagú gyógyszert íratott fel magának, a gyógyszer-túladagolás kockázatát teremtve meg, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetők.

A kamarai elnök véleménye szerint a magánellátásban tovább megmarad a papír alapú recept, mivel a magánszolgáltatóknak csak jövő novemberben kötelező csatlakozniuk a rendszerhez. A közellátásból sem tűnik el, hiszen ha a háziorvos házhoz megy, ott csak papír receptet tud írni, emellett bizonyos speciális gyógyszereket is csak így tudnak majd felírni, mert ezek nincsenek benne az elektronikus rendszerben, tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik