Gazdaság
Drink and treats dispender machine in a private hospital. 
Clinique Francheville 

BURGER/PHANIE

Agyoncsaphatja a kormány az italautomata-ágazatot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 07. 13. 16:38

A Posta havi ötezer forintért továbbítaná a forgalmi adatokat a NAV-nak, miközben a berendezések átlagos árbevétele 30-40 ezer forint.
Korábban a témában:

A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség szerint „totális kudarcot vallott” törekvésük, hogy segítséget kérjenek a magyar kormányzattól az ital- és áruautomata-piac átláthatóbb működéséhez. Közleményük szerint a szektor fejlesztése és a szolgáltatási színvonal bővülése helyett töredékére csökkenhet a jelenlegi 30 ezres automata-állomány, és az is elképzelhető, hogy cégek vonulnak ki a piacról.

Emlékeztetnek, hogy a Parlament júniusi döntése értelmében decembertől már csak olyan automaták működhetnek majd, amelyeket az értékesítési adatokat rögzítő, és azokat az adóhatóság számára továbbító felügyeleti egységekkel szerelnek fel. Az érintett cégeknek emellett július 31-ig szerződést kell kötniük a Magyar Postával, amely egyedüli szolgáltatóként továbbítja a „fekete dobozok” által gyűjtött adatokat a NAV-nak.

A szövetség szerint a jogszabályban kitűzött december 1-i határidő nem reális a felügyeleti egységek legyártására és beüzemelésére, a vállalkozások a mai napig egy ilyen berendezést sem ismerhettek meg. A költségek sem ismertek, noha a korábbi kormányzati ígéretekkel szemben várhatóan nem minden piaci szereplő kapja meg ingyen a berendezéseket.

Úgy tudják, a Posta ötezer forintos havidíjat számolna fel az adattovábbításért, ami rendkívüli költségnövekedést jelentene az automaták üzemeltetőinek, a berendezéseik havi árbevétele ugyanis átlagosan mindössze 30-40 ezer forint.

Leszögezik, hogy a szövetség tagjai támogatják az ágazat kifehérítését szolgáló kormányzati intézkedéseket, emiatt kérik a kormány azonnali segítségét, hogy a fogyasztók és az ágazat számára egyaránt elfogadható működési keretrendszer jöjjön létre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.