Gazdaság

Az idei év nagy vesztese a cseresznye

cseresznye (cseresznye, )
cseresznye (cseresznye, )

Megérkezett az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legújabb kimutatása a zöldség-gyümölcs piac legfrissebb adatairól és bár az előzetes becslések sem voltak rózsásak, mégis elszomorító számokat mutat idén a cseresznyepiac, legyen szó a termés mennyiségéről vagy az árakról – írta az Agroinform.hu.

A KSH adatai szerint Magyarországon összesen 2898 hektáron termesztenek cseresznyét. Az előző években a cseresznyetermés 9,4–11,3 ezer tonna között mozgott. Szakértők szerint az idén 20 százalékos lehet a kiesés a húsvét utáni fagyok, a fagykár, valamint a szokásosnál nagyobb mértékű természetes gyümölcshullás következtében. A KSH adatai szerint a friss cseresznye kivitele 1062 tonnáról 1018 tonnára mérséklődött 2016-ban. A cseresznye fő felvevőpiacai Szerbia, Lettország és Ausztria voltak.

Szakértők szerint az európai hiány miatt az arab és a balti országok mellett még Kínából is érdeklődtek a magyar cseresznye iránt 2017-ben.

Az AKI adatai szerint a hazai cseresznyét az ár-összehasonlítás időszakában (20–24. hét) a tavalyinál átlagosan 4 százalékkal magasabb áron (722 forint/kilogramm) kínálták. A budapesti fogyasztói piacokon a 20. héten 1500 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi korai cseresznye. A kínálat bővülésével a 24. hétre 550-1200 forint/kilogrammra csökkent a cseresznye fogyasztói ára.

Az eper ára rácáfol a fagyos várakozásokra
Úgy tűnik, az idén a termelők és a fogyasztók is jól járhatnak a gyümölcsök és más élelmiszerek áraival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik