Gazdaság
Budapest, 2017. május 30.
Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. május 30-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pöpec növekedés lesz, átszabták a költségvetést

24.hu
24.hu

2017. 06. 12. 16:04

Rendkívül optimista a kormány, ami még az idei költségvetést is módosította ezért. Jut majd így új jégcsarnokra, az országvédelmi alap megcsapolására és a folklórra is.
Korábban a témában:

Elfogadta az Országgyűlés a 2017-es költségvetés módosításához benyújtott összegző módosító javaslatot hétfőn. Az előterjesztés 122 igen, 53 nem, 5 tartózkodó szavazatott kapott. Az egységes javaslatot ezután elküldik a Költségvetési Tanács elnökének.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szerint azért volt szükség az idei költségvetés módosítására, mert a vártnál nagyobb források állnak rendelkezésre. A 2017. évi költségvetési törvény elfogadásakor

a kormány még 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, azonban az idei első negyedévi statisztikákat figyelembe véve 4,1 százalékra módosították az idei növekedési várakozásokat.

A június elsején benyújtott módosítóban 16,2 milliárd forinttal megnövelték a központi alrendszer bevételi és kiadási főösszegeit, amik így 17 867,7 milliárd forintra és 19 034,1 milliárd forintra nőttek.

Megnyesik az országvédelmi alapot

A hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében az országvédelmi alapból 20 milliárd forintot átcsoportosítanak a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatába, ami így 140 milliárd forintra nő, míg az országvédelmi alap 95,8 milliárd forintra csökken.

A társaságiadó-bevétel előirányzatot 11,2 milliárd forinttal, 606,9 milliárd forintra növelték, amit az adókulcs 9 százalékosra csökkentésének gazdaságfehérítési hatása indokol. Emellett a kedvező bér- és foglalkoztatási adatok nyomán megnövelték az idei személyijövedelemadó-bevétel előirányzatot 5 milliárd forinttal, 1 908 milliárd forintra.

Általános forgalmi adóból (áfa) a korábbinál 13,4 milliárd forinttal kevesebb, 2 528 milliárd forint bevételt vár idén a kormány.

A javaslat szerint az államháztartásért felelős miniszter kezdeményezheti a Külgazdasági és Külügyminisztérium Beruházás ösztönzési célelőirányzatában a tárgyéven túli fizetési kötelezettségvállalás összegének megemelését 150 milliárd forintig. Az indoklás szerint a keret emelése a nemzetgazdasági jelentőségű nagyberuházások magyarországi megvalósítására – a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében nyújtandó támogatások biztosításához – szükséges.

Csorognak a milliárdok a sportba

A javaslat 4,7 milliárd forint többlettámogatást is tartalmazott az önkormányzati fejlesztések számára. Létrehoztak egy 26,6 milliárd forintos beruházás-előkészítési alapot, amiből 1,6 milliárd forint a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programban szereplő új budapesti jégcsarnok beruházásának előkészítését szolgálja.

Az indoklásban kitértek arra, hogy a költségvetési törvényjavaslat benyújtását követően döntött az országgyűlés az ingyenes tankönyvellátás 9. évfolyamig való kiterjesztéséről és a tankönyvcsomagok árának módosításáról, így beillesztették a támogatás-igénylési feltételeket a szabályozásba.

Tényleg lesz Csoóri Alap

Mintegy 10,8 milliárd forint támogatást biztosítottak a Lakitelki Népfőiskola beruházásával összefüggő feladatokra és 2,5 milliárd forintot a “népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatását biztosító” Csoóri Sándor Alap létrehozására és kiadásaira. A közintézmények kötelesek befizetni a költségvetésbe a munkáltatókat terhelő járulékok és a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó megtakarításukat vagy azt más célra átcsoportosítani.

Az Országgyűlés csütörtökön dönt a 2018-as költségvetés mellett a 2017-es költségvetés módosításáról is, a tavaszi ülésszak lezárásaként.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.