Gazdaság
Pristina, 2017. április 28.
A magyar kontingens egyik katonája a pristinai Slim Lines táborban 2017. április 28-án. A NATO koszovói missziójának (KFOR) mûveletébõl kivonuló Portugáliától a Magyar Honvédség vette át a harcászati tartalék zászlóalj vezetését.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Alig költ védelemre a kormány

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 06. 07. 11:02

Korábban a témában:

Az Eurostat szerdán közölt statisztikái szerint 2015-ben az Európai Unió 28 tagállama 200 milliárd eurós védelmi kiadással rendelkezett, ami az össz-GDP 1.4 százaléka.

Ez jóval kevesebb, mint amit az országok átlagban egészségügyre (7.2 százalék) vagy oktatásra (4.9 százalék), de mégis több, mint amit kultúrára és vallásra (1 százalék vagy környezetvédelemre (0.8 százalék) költenek.

Tagállamokra lebontva Luxemburg (0.3 százalék), Írország (0.5 százalék) és Magyarország (0.5 százalék) rendelkezik a legkisebb védelmi kiadással. Ugyanez az arány Észtország 1,9 százalék, az Egyesült Királyságban 2.1 százalék, Görögországban pedig 2.7 százalék.

Fotó: Eurostat

Mint ismert, a NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó hazai termékük legalább 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat.

(kiemelt kép: MTI)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.