Külföld
(170428) -- MACAO, April 28, 2017 (Xinhua) -- Soldiers of the People's Liberation Army (PLA) Macao Garrison perform their skills during an open day at a PLA barracks in Macao, south China, April 28, 2017. The PLA Macao Garrison opened its barracks to the public on Friday.  (Xinhua/Cheong Kam Ka)   (zhs)

Terjeszkedne a világban a kínai hadsereg

24.hu
24.hu

2017. 06. 07. 06:58

Az amerikai védelmi minisztérium szerint Kína azt fontolgatja, hogy kiterjeszti globális katonai jelenlétét.
Korábban a témában:

A Pentagon a kongresszus által igényelt szokásos éves jelentésében fogalmazta meg megállapításait a kínai haderőről.

A korábbi jelentésekben a védelmi minisztérium elsősorban Kínának a Dél-kínai-tengeren végrehajtott katonai műveleteire összpontosított, ezen belül is főleg az ott létrehozott mesterséges szigetekkel foglalkozott.

Az idei jelentésben azonban a Pentagon elsősorban Kína Ázsián kívüli tevékenységét veszi számba. Megállapítja, hogy Kína tavaly katonai támaszpont építésébe fogott a kelet-afrikai Dzsibutiban, ahol egyébként amerikai katonai bázis is van.

Kína valószínűsíthetően további katonai támaszpontokat hoz létre olyan országokban, amelyekhez régóta tartó, baráti viszony fűzi

– szögezi le a jelentés, Pakisztánra egyértelműen is utalva. Elemzők szerint tudni való, hogy Kínának jól bejáratott és fontos kereskedelmi kapcsolatai vannak Dél-Ázsiában, Közép-Ázsiában és Afrikában.

A jelentést a Pentagon pár nappal azt követően hozta nyilvánosságra, hogy Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter Ausztráliában tárgyalva azt hangsúlyozta: Kína még mindig nem tett eleget a térség stabilitásáért.

Kína jelentős gazdasági és kereskedelmi hatalom, és gyümölcsöző kapcsolatokat szeretnénk vele, de nem engedhetjük meg, hogy gazdasági hatalmával megvásárolja a más problémák megoldása alóli kibúvót, lett légyen szó a Dél-kínai-tenger szigeteinek militarizálásáról vagy az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-programokat illető kudarcáról

– fogalmazott Sydneyben Tillerson.

A Pentagon jelentése szót ejt arról is, hogy Kína meglepő gyorsasággal modernizálja fegyverzetét. Hiperszonikus rakétákat, irányított energiát kibocsátó fegyvereket, világűrbe telepített fegyverrendszereket fejleszt. Hadereje modernizálásához többféle eszközt vesz igénybe, külföldi katonai titkok megszerzésétől számítástechnikai bűnözésen át bizalmas anyagokhoz hozzáférő, kínai nemzetiségű magánemberek felhasználásig.

A Pentagon jelentésére Peking egyelőre nem reagált.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.